Pagini

21 februarie 2011

Cremsnit

Cremsnitul este o prajitura care ma face sa ma gandesc la copilarie. Indiferent in care vitrina, un cremsnit galben si pudrat cu zahar imi atrage atentia! Evident ca de multe ori am parte doar de o generoasa portie de plastic cu gust incert, intre 2 blaturi cartonate, care nu se dau taiate cu o furculita/lingurita sub nicio forma! Acum, sa va zic de cate ori am imprastiat zaharul ala pudra pe haine.....e prea de tot! Ca la toate prajiturile bune, exista “n+1” variante pentru a face cremsnitul, asa ca va mai dau si eu una.



Dificultate-medie
Timp-30min,plus timp de racire
Cost-mediu



Ingrediente

2 foi de cremsnit gata facute, cumparate din supermarket
5oua
250g zahar
2 pliculete de zahar vanilat bourbon
1 litru lapte 3,5%
150g amidon alimentar, eu am pus gustin
100g unt 82% grasime
250ml frisca lichida batuta bine.( daca puteti, nu luati hu-la-la, ca e cam de plastic)



Mod de preparare



Se sparg oualele si se bat bine cu zaharul pret de 3-4min cu mixerul, pana devin o spuma in care zaharul s-a dizolvat. Se adauga aproximativ 700ml de lapte si mai bati 30 de secunde.



Intr-un castron se dizolva amidonul in 300ml lapte.




Intr-o cratita incapatoare se pune laptele cu amidonul si spuma de oua,zahar si lapte. Acum urmeaza cea mai plictisitoare si mai obositoare etapa: cea a fierberii pe foc a cremei.

La un foc mic, cu ajutorul unui tel amesteci in continuu in aceasta crema pana se incheaga. Nu dureaza mult, cam 10-15min, dar este al naibii de plictisitor si acele 15 minute ti se par ca naiba de lungi, asa ca rabdare si amesteca! Eventual suna o prietena ca poti amesteca si vorbi la telefon in acelasi timp.

Atunci cand incepe sa se “inchege” se intampla in toata masa de lichid, asa ca amesteca bine ca totul sa fie omogen.



Trage crema de pe foc si adauga untul pe care il incorporezi in crema.

Acum, pe un balcon, ca tot joaca iarna ultima repriza, sau in alt loc rece, lasi crema la racit. Mai amesteci in ea din cand in cand, ca iti va lua cam 2 ore pana se raceste perfect.



Bati frisca pana e teapana(frisca trebuie sa fie rece ca sa se bata bine) si o lasi si pe ea la rece.



Atunci cand este rece crema de lapte si oua se amesteca cu frisca. Se pune intre cele 2 foi pe care le lasi peste noapte in frigider sau la rece.

Iti trebuie o tava cu peretii inalti, cam de dimensiunile blaturilor de cremsnit, dar daca nu ai, construiesti pereti falsi din folie de aluminiu.





Tips

Asta e varianta mai “pufoasa” a cremsnitului, pentru ca daca ati vrea o varianta “grea” procedati exact la fel pana la etapa cu untul, pe care nu il mai puneti. Dupa ce se raceste bine de tot crema de oua si lapte se ameseca cu 250g de unt 82% grasime frecat spuma.

2 comentarii:

  1. Si cu foile ce se intampla? se gasesc gata coap[te in comert, se pun la copt cu crema intre ele, se coc, se racesc si apoi se umplu cu crema...? cum se procedeaza, de fapt?

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  2. Foile le cumperi gata facute, se gasesc in toate hipermarketurile. Foile NU se pun la cuptor cu crema, de fapt, aceasta prajitura NU ajunge niciodata la cuptor. Tu faci doar crema si asamblezi prajitura, pe care o dai la rece. Cum se procedeaza poti citi mai sus

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!