Este o mancare simpla si gustoasa, dar cel mai mult imi place ca dulceata naturala a cartofilor contrasteaza cu branza sarata. Recunosc ca partea de crusta este cea mai buna si daca as putea as decoperta cartofii si iar le-as face crusta noua si tot asa...
Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-mediu
Ingrediente
- 800g cartofi fierti in coaja
- 3-4 oua, depinde cat de mari sunt
- 2 linguri de smantana
- 200g telemea sarata, rasa
- 100g branza de burduf
- 100g cascaval, cas sau mozzarela
- 100g unt
Mod de preparare
Se fieb cartofii in coaja, dupa ce i-ai spalat bine de tot cu detergent de vase si burete. Se lasa sa se raceasca, se cojesc si se taie felii transversale. Brnza se amesteca toata intr-un castron, astfel incat sa ai in stratul de branza toate tipurile de branza.
Se unge cu unt vasul care va merge la cuptor, si se va pune in straturi cartofi, branza, cartofi, ultimul strat va fi de branza. Intre staturi pui cateva feliute de unt.
Oualele se bat impreuna cu smantana si se pun deasupra. Se da la cuptor pentru 30-40 de minute pana se aureste la suprafata.
Tips
Este foarte buna calda, aburinda asa cum am mancat-o eu si nu stiu daca si rece este ok, ca nu a mai apucat sa se si raceasca.
Daca acestia se numesc "cartofi frantuzesti", atunci cartofii prajiti cum se mai numesc. Hint: "french fries".
RăspundețiȘtergereIntreb si eu... nimeni nu s-a nascut invatat.
Ar putea fi... dar daca luam in consideratie cartofii prajiti la noi se numesc "cartofi pai" iar denumirea de "french fries" vine din filmele americane, pt ca ei denumesc asa cartofii prajiti....asa, ca sunt acelor cartofi prajiti noi nu nu le zicem cartofi frantuzesti.
RăspundețiȘtergereGratin de Cartofi este intradevär de Origine francezä.
RăspundețiȘtergereCum ai scris si tu mincare simplä si multe Sute de Ani , Mincare a Säracilor.
A fost fäcut international cunsoscut de Escofier si mai tirziu de Bocuse care au servit asta in Stil de Show si asa l-a cunsoscut in cam 60 de Ani toatä lumea...
Mincare buinä si usoarä..
@Gourmand, vezi cata istorie si poveste ascunde o mancare simpla!
RăspundețiȘtergereImi lasa gura apa!
RăspundețiȘtergereEu pun ouale fierte taiate felii un strat la mijloc ,presar niste chimen si busuioc uscat ,o nebunie.Ar fi bine sa fie toata o crusta.
Succes in tot ceea ce faci!
@Mihaela....crusta sa traiasca!!!!
ȘtergereEu am alta reteta .Se tapetează vasul cu unt,se pune un strat de cartofi,apoi brânză, felii de ou fiert și carnat,apoi se repeta pana e plin vasul.Se acoperă cu felii de cascaval,se pune smântână și se rade telemea.
RăspundețiȘtergere