Pagini

20 octombrie 2010

Ciorba de fasole cu afumatura


Ciorba asta este cu adevarat traditional romaneasca! Fasolea fiind atat de folosita in bucataria romaneasca! Ciorba de fasole se gateste cel mai bine in oala cea mai mare din casa de ai impresia ca vei hrani cu ea o armata intreaga si totusi dispare intr-un timp record!




Mie imi place intotdeauna a doua zi cand aromele se intrepatrund mult mai bine.

Dificultate-medie
Timp-3h
Cost-mediu

Ingrediente

  • 700g fasole uscata, inmuiata de cu o seara inainte
  • 700g afumatura:ciolan afumat, scarita sau alt gen de afumatura
  • 4cepe medii, taiate marunt
  • 2morcovi medii
  • 1albitura
  • 2ardei capia, cubulete
  • 1cutie rosii cubulete, 400g
  • Ulei de masline extravirgin
  • 1lingura de seminte de marar, daca iti place
  • 3-4foi de dafin
  • 1crenguta de cimbru
  • Marar sau patrunjel verde
  • Sare de mare


Mod de preparare

Fasolea se spala si se pune la inmuiat de seara pentru a doua zi. Daca ai timp mai schimbi apa, daca nu, cam tot aia este. A doua zi, o mai speli o data si o pui la fiet intr-o oala cu apa cat sa o acopere. Dupa ce a fiert 10-15min schimbi apa, adica arunci apa in care a fiert fasolea si o pui iar la fiert cu alta apa. Poti repeta aceasta operatiune dar eu nu sunt ferm convinsa ca are vre-un efect, evident in mod contrar parerii generale care spune ca in acest fel se elimina toxinele.

O pui la fiert cu cei 2 morcovi intregi, curatati si cu albitura curatata si ea. Mai adaugi crenguta de cimbru si foile de dafin pentru aroma. Fierbi pentru o ora. Dupa o ora de fiert fasolea nu este facuta dar morcovii si albitura sunt cu siguranta fierte deja, asa ca ii scoti pe o farfurie si ii lasi la racit. Adaugi la fasole afumatura, taiata bucati foarte mari, daca ai os pui cu totul si lasi sa fiarba cu totul inca o ora.

Intr-o tigaie pui la calit ceapa taiata marunt si ardeiul capia taiat cubulete in ulei de masline pana devin aurii.

Dupa o ora de fiert carnea se desprinde singura de pe oase iar fasolea ar trebui sa fie fiarta asa ca scoti pe o farfurie carnea ca sa o poti separa de oase si sa o poti taia mai mic.

Eh, rabdare ca este aproape gata ciorba ta! Adaugi ceapa calita si cu ardeiul capia, uleiul in care le-ai calit, morcovii si albitura taiate cubulete, carnea cubulete. Pui in ciorba o lingura de seminte de marar, sare, rosiile cubulete cu tot cu sosul lor si lasi sa fiarba bine pentru 20-30 de minute. Pui verdeata taiata, mai dai intr-un clocot si in sfarsit ciorba este gata!


Tips

Secretul consta in fierberea lenta a carnii afumate si a fasolei impreuna pentru ca aroma carnii sa se regaseasca si in ciorba. Dureaza mult dar pentru toamna-iarna este atat de buna, calda langa felii de paine prajita si gogonele murate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!