Pagini

29 ianuarie 2012

Melci cu scortisoara sau cinnamon rolls


Pentru ca afara totul este acoperit de zapada, am avut o pofta nebuna de niste melci cu scortisoara, copti in cuptor astfel incat toata casa sa-mi miroasa a scortisoara si a iarna. Reteta este simpla, doar ca necesita ceva timp pentru a creste aluatul, dar este duminica si nu ma grabesc nicaieri!

Dificultate-medie
Timp-3-4ore cu tot cu crescut si copt, dar timp efectiv de lucru, ar fi doar 30min
Cost-mediu






Ingrediente

I Aluat
  • 1 plic drojdie uscata
  • 250ml lapte
  • 150g faina
  • 5 linguri zahar

II Aluat

  • 3 oua intregi
  • 100g unt topit(2 min la microunde)
  • 250g faina
  • 2pliculete zahar vanilinat


Umplutura

  • 15g scortisoara pudra(un plic)
  • 3 linguri zahar
  • 100g migdale macinate
  • 150g stafide inmuiate in lapte
  • 50g unt topit (2 min la microunde)


Glazura
  • 100g zahar pudra
  • 3 lingurite lapte dulce

Intr-un castron se pune zaharul pudra si se adauga laptele dulce lingurita cu lingurita. Se amesteca bine cu ajutorul linguritei, pana ce textura devine fina si intreaga compozitie este de consistenta smantanei.



Mod de preparare

I Aluat




Se amesteca toata ingredientele cu un tel pana la omogenizare, intr-un castron mai mare, desigur. Va rezulta un aluat ca de clatite, care curge cu usurinta.



 Se acopera castronul cu un servet de bucatarie si se pune la caldura. Eu l-am asezat pe calorifer. Nu are importanta daca ingredientele folosite sunt reci, cum a fost si cazul meu, pentru ca stand la caldura aluatul va creste. In schimb, va trebui sa lasi restul ingredientelor in bucatarie, ca sa fie la temperatura camerei atunci cad le vei adauga peste primul aluat (este chiar foarte important). Se lasa la caldura pentru 40 min, pana cand aluatul melcilor cu scortisoara isi dubleaza volumul.




Tot acum pui stafidele la inmuiat in lapte. 



Le pui intr-un castron si apoi adaugi lapte dulce pana le acoperi. Cel mai simplu este sa le lasi castronul la caldura, adica tot pe calorifer, pana stafidele se rehidrateaza iar aluatul este gata de intins.





II Aluat

Se adauga ingredientele peste primul aluat si se framanata pana la omogenizare, cu mana. Se pune iar la caldura, pe calorifer in cazul meu, pana isi dubleaza volumul din nou.



Untul se lichefiaza rapid in 2 min la microunde, dar fii atenta cand il adaugi peste aluat, pentru ca va fi fierbinte, asa ca scoate mana din aluat atunci cand pui untul.. Dureaza mai mult de data asta statul la caldura, cam 60-90 min, deoarece cantitatea este mai mare.







Atunci cand este gata, se intinde foaie aluatul, dupa ce se pudreaza cu putina faina. 





Aluatul ar trebui sa aiba o forma dreptunghiulara si o grosime de 0,5cm. Dreptunghiul meu de aluat pentru melci cu scortisoara, sau cinnamon rolls cum ii spun americanii, a avut aprox 100cm lungime si 50cm latime, destul de mare pentru o foaie de aluat.
Daca ti se pare ca nu poti intinde aluatul cum trebuie, aduna-l pe tot, imparte-l in 2 si faci 2 dreptunghiuri, in loc de unul singur, pastrand grosimea foii de 0,5cm.

Umplutura

Topesti untul la microunde, adaugi scortisoara, zaharul, migdalele macinate si stafidele(umflate, acum) impreuna cu tot laptele ramas in castron. Se amesteca bine si se va intinde, cu ajutorul unei spatule de silicon, pe foaia de aluat.




Intinzi umplutura in strat uniform pe tot aluatul si rulezi aluatul ca pe o clatita, ruland latura cea mai lunga.




Se taie in felii egale ruloul obtinut. Feliile, eu le-am taiat, in grosime de aproximativ 1,5cm, dar fii atenta si foloseste un cutit mare si bine ascutit, astfel le strici forma.










Melcii tai cu scortisoara sunt aproape gata. Ii aliniezi frumos, ca pe soldatei, intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Lasa spatiu suficient intre melcii cu scortisoara, pentru ca ei vor creste din nou, timp de 30 de min, tot pe calorifer, astfel incat sa devina grasi si pufosi.







Se coc in cuptorul cald deja, timp de 15min, la foc mediu pana devin aurii si incepe sa miroasa toata casa a cozonac si a scortisoara.




Glazura se toarna pe melcii cu scortisoara fierbinti. Se formeaza astfel o pojghita tare si lucioasa, foarte decorativa.
Puteti imbraca complet melcii cu scortisoara in glazura, sau doar picura, dar arata bine, asa ca ....sunteti liberi sa faceti cum doriti. Daca ii vrei complet glazurati dublati cantitatile de ingrediente la glazura.





Tips

Mi-au iesit 18 melci cu scortisoara. Sunt pufosi, miros a scortisoara si sunt foarte aspectuosi. Este adevarat ca iti va lua juma’ de zi sa ii faci, dar nu este dificil si la fel de adevarat este ca ii vei manca la micul dejun, in urmatoarele 3-4 zile, alaturi de o cana de lapte, sau la un vin rece, de ce nu ( nerecomandat minorilor, desigur)


28 ianuarie 2012

Rigatoni cu spanac si gorgonzola



Cata zapada este afara!!! Cred ca nu am mai vazut asa zapada de cativa ani buni; si asta pentru ca tot vorbeam cu o colega, ca la noi nu a fost iarna, ci o toamna prelungita, dupa care iarna a venit asa,din intamplare, intr-o duminica...
A dat Dumnezeu iarna de nu o putem duce-cum ar zice mamaie.
Daca nu trebuie sa ajungi nicaieri la o ora fixa, daca nu trebuie sa fii in alt oras sau ar trebui sa faci cateva drumuri, iarna este foarte amuzanta. Te face sa rascolesti debaraua in cautarea saniei, sa iti pierzi manusile la bulgarit (toata lumea stie ca manusile te impiedica sa faci bulgari perfecti), sa vii cu zapada in par si prin buzunare dupa ce te-ai trantit benevol in zapada groasa.




Am facut o reteta verde, cu spanac, ca sa imi dea forta sa ma bat cu zapada dar foarte rapida, ca sa nu imi ia din timpul de joaca! Va amintiti ca atunci cand eram copii si ne jucam “pe-afara” cel mai rau era cand te striga la masa?

Dificultate-foarte simplu
Timp-15min
Cost-mediu


Ingrediente


  • 500g paste grau dur, mai mari ca si format, eu am folosit rigatoni, dar poti folosi pene, farfale, spirali
  • 450g spanac tocat( inghetat,l-am luat de la Lidl unde era 2lei 450g)
  • 200ml smantana dulce UHT
  • 200g gorgonzola dolce (tot la Lidl am gasit 200g cu 10 lei)
  • Sare de mare
  • 3-4 linguri de ulei extravirgin de masline


Mod de preparare




Inainte de ati sufleca manecile si a te apuca de gatit, pui o oala mare cu apa la fiert pentru paste. Atunci cand incepe sa fiarba, adaugi sarea de mare (cam o lingura rasa), dupa care astepti sa fiarba iar si adaugi pastele pe care le fierbi 7-8min, al dente.



Intr-o cratita generoasa pui uleiul de masline, adaugi spanacul pe care il tii 3-4 minute pe foc, adaugi smanatana dulce si gorgonzola rupta in bucati mici.











Acest sos il tii pana devine omogen, deci toata gorgonzola este topita si incorporata in sosul tau. Daca pastele nu sunt inca facute, tii sosul pe foc mic pana sunt gata pastele.



Atunci cand pastele sunt facute, le scurgi si le adaugi peste sos, le amesteci astfel incat sosul de spanac si gorgonzola sa le imbrace bine de tot si le mai tii pe focul acela mic inca 1 minut.
Le servesti calde la masa, pentru ca pe masura ce se racesc sosul devine din ce in ce mai consitent, datorita gorgonzolei.



Tips

Adauga un vin bun la pastele acestea cu spanac si gorgonzola si ai o masa delicioasa si consitenta intr-un timp record.
Se pot manaca foarte bine si reci, deci pot fi luate la pachet la serviciu fara probleme.



15 ianuarie 2012

Rigatoni cu ciuperci si sos de rosii




Imi plac la nebunie pastele si de curand am dezvoltat o preferinta pentru rigatoni! De ce? Cum de ce? Poti explica de ce iti place ceva? Poti explica de ce iti displace cu insistenta altceva? 
Revenind, nu pot sa explic de ce anume imi plac, dar imi plac!
Poate pentru ca rigatoni sunt mari, sunt perfecti pentru ingrediente taiate grosolan, ceea ce le face mai gustoase in opinia mea_sau doar mai simplu de facut pentru persoanele mai lenese, asa, ca mine. Am ales ciupercile pentru ca e plina piata de ele, sunt mari, carnoase si merg perfect cu un sos gros de rosii, o aroma subtila de usturoi, la care a adaugat un de ardei iute, ca tot era ratacit prin frigider.



Dificultate-simplu
Timp-20min
Cost-ieftin



Ingrediente

  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei uite
  • 400g de rosii decojite in sos de rosii, adica o cutie de 400g, eu am folosit rosii Margherita
  • 300g ciperci proaspete taiate grosolan
  • 300g de rigatoni, eu am folosit rigatoni Riscossa
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • Piper proaspat macinat
  • Sare de mare
  • Daca vrei poti adauga un patrunjel verde tocat fin la final



Modalitate de preparare


Incepi prin a pune apa la fiert pentru rigatoni.



Intr-o tigaie, pui uleiul de masline, adaugi cateii de usturoi taiati feliute (asta dupa ce i-ai zdrobit putin cu latul cutitului) si ardeiul iute fin feliat. Eu am pus ardeiul iute cu tot cu seminte, dar daca vrei sa fie mai putin picant renunta la seminte. Le calesti 30 de secunde inainte de a adauga ciupercile.



Adaugi cipercile taiate grosolan si le lasi pana se inmoaie. Adaugi rosiile pe care le-ai taiat, cum altfel decat  grosolan, impreuna cu sosul de rosii din cutie. Lasi sa se lege totul la foc mic, pana se fierb pastele.



Intre timp, apa pentru paste a dat in clocot, adaugi sare de mare si pastele pe care le fierbi al dente, cam 7min, pentru ca sunt paste de calitate, adica de grau dur.

Daca sosul ti se pare prea gros adaugi putin din apa in care au fiert pastele. Scurgi bine pastele si le adaugi peste sosul tau plin de ciuperci si bucati de rosii care iti umple bucataria de mirosuri ademenitoare.
Le mai tii 1 minut pe foc mic, in sosul tau minunat, dupa care le pui in farfurii si le dai fierbinti la masa, cu un fir de ulei de masline, un praf de piper proaspat macinat si eventul cateva fire de patrunjel verde.

Tips

Este un fel rapid de preparat, de post, vegetarian, plin de gust si potrivit fie ca fel principal fie ca o garnitura. Un vin rece, chiar si acum iarna, face ca pastele cu ciuperci si sos de rosii sa fie perfecte.

14 ianuarie 2012

SUPA CREMA DE ROSII





Daca tot am terminat anul cu o supa crema de ciuperci de ce n-as incepe noul an cu o supa crema de rosii???

Acum, ce sa zic imediat dupa anul nou incepe litania:” cat de mult am mancat!!!!nu mai vreau sa vad mancare pana la Paste!”, afirmatie contrazisa imediat de aparitia vreunui cozonac sau a unei fripturi care se termina imediat ce-ai pus-o pe masa.

Dar, sa revin la supa de rosii, care dupa sarbatori este mai mult decat recomandata.
 Imi aduc aminte de supa pe care o facea mamaie: era buna, dar era o chestie subtire si clara la care tin minte ca muncea macar juma’ de zi. Buna dar rara, cam asa as putea sa rezum calitatile supei.
Vremea a trecut, iar supa si-a schimbat reteta odata cu interventia matusi-mii:” de ce sa fie clara si rara, de ce rosia e buna iar coaja nu? De ce sa ma straduiesc sa gatesc 3 ore la o supa? Las-o asa ca este foarte buna si neclara, ca doar nu o folosesc pe post de ochelari ci de mancare!”
Deci, nu ne mai chinuim cu decojitul, cu datul prin sita si alte chestiuni: taiem frumos totul, le fierbem la gramada si vedem noi ce mai adaugam peste--o galusca, o fidea.
Acum, eu m-am gandit asa: taiem totul ca din topor si bagam mixerul, apoi mai adaugam cate ceva daca mai este nevoie, sau poate nu si gata supa.

Gata! Incep sa scriu reteta de supa de rosii revizuita la fiecare generatie--deci as putea sa o numesc supa aIII-a de rosii, nu-i asa?

Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost-ieftin

Ingrediente

  • 2 cutii de 400g rosii intregi in suc de rosii--- de calitate(daca se poate fara E-uri, fara sare) eu am folosit Margherita
  • ½ radacina de telina
  • 3 radacini de albitura, mari sau medii ca marime
  • 3 morcovi mari
  • O ceapa mare
  • 100ml ulei de masline
  • Patrunjel proaspat tocat
  • Sare de mare
  • Daca vrei poti adauga galuste, fidea, sau taitei de casa


Mod de preparare

  

Cureti telina, albitura, morcovii si ceapa.





 Le tai grosolan si le pui intr-o oala cu capac impreuna cu 2 linguri de ulei de masline la un foc mediu pana se calesc-aburesc un pic, adica aprox 1 min.




Se adauga apa pana acoperi toate legumele si se lasa la fiert cu capac. 



Peste 15-20 de min, incerci sa vezi daca morcovul a fiert, de obicei este aproape fiert, adaugi rosiile din conserva impreuna cu tot sucul lor si lasi mai departe la fiert.







Separat, intr-o alta oala se pune la fiert 1-2 litri de apa pe care o vei folosi pentru a subtia supa.
Atunci cand morcovul este fiert, dai de-o parte oala plina de radacinoasele aburinde. 





Abia acum adaugi restul de ulei de masline si mixezi totul cu un  blender/mixer pana rezulta un piure omogen. 





Adaugi sare dupa gust si subtiezi supa, cu apa fiarta deja, pana ajungi la consistenta perfecta pentru tine.
Daca vrei poti adauga fidea sau alte paste.



 Eu de obicei rup un snop de spaghete in bucatele mici ( paste din grau dur, evident) si le adaug direct in supa, fara o fierbere prealabila. Ele se fac singure doar daca le lasi 10min in supa fierbinte.




Adaugi patrunjel proaspat tocat si servesti.

Tips

Este buna atat calda cat si rece. Perfecta pentru pachet (in cazul in care este satul de sandvisuri). Daca nu adaugi paste sau galuste poti dumica paine neagra de secara(care este dulce) intr-un bol, pui supa fierbite cu polonicul peste painea dumicata si vei avea o supa extra consistenta, deoarece painea neagra “se dizolva” in supa si rezulta ceva care se taie cu lingura si usor mai dulce decat supa obisnuita. E practica pentru copii ca exista mai utine sanse sa o verse pe ei.