18 decembrie 2011

SUPA CREMOASA DE CIUPERCI


Imi plac supele crema: le poti bea direct dintr-o ceasca generoasa, sunt gustoase si te satura repede. Dar daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca imi plac pentru ca se fac repede si fara stradanii indelungate in bucatarie. Credeti ca as putea denumi supa crema=supa lenesa?



Dificultate-simplu
Timp-30min, din care doar 10 muncesti tu, restul il face aragazul
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 600g de ciuperci (proaspete sau inghetate)
  • 2 morcovi mari
  • 1 albitura mare
  • ¼  dintr-o telina medie
  • 1 ceapa mare
  • 1 cartof mare
  • 250ml smantana dulce UHT
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • Sare de mare
  • Patrunjel verde daca vrei



Mod de preparare


Cureti legumele si le tai grosolan. 



Intr-o oala incapatoare pui 2 liguri de ulei de masline (citeste aici cat este de bun pentru tine), legumele si un capac astfel incat sa le calesti/aburesti. Le lasi 5 minute pana se inmoaie usor si apoi adaugi apa pana acoperi legumele.



Le lasi sa fiarba bine. Intr-o oala mai mica pui la fiert apa pe care o vei folosi pentru a subtia dupa dorinta supa ta.





Atunci cand sunt fierte dai de-o parte, adaugi restul de ulei de masline si le pasezi cu mixerul 2-3 min, pana obtii o consistenta cremoasa.




Adaugi sare, smantana dulce si apa fiarta pentru a face supa de consistenta dorita.
Se poate da la masa presarata cu patrunjel verde tocat sau nu (eu nu aveam) si cu paine prajita.




Tips
O poti lua foarte usor la pachet(iar daca nu pui smantana este de post) punand-o intr-o sticla de 0,5l. O incalzesti la microunde si gata”pranzul cald la serviciu”!



11 decembrie 2011

Varza de Bruxelles


Am gasit in weekend-ul asta o oferta de nerefuzat la Kaufland: varza de Bruxelles, 500g, proaspata, la 2 lei/plasa asa ca aveam, nu aveam chef de varza de Bruxelles, evident ca am luat-o! Era mult prea bun pretul pentru a nu profita de el. Acum, ca sa zic? Ca sunt un fan al legumelor iar varza asta mica este pentru mie o adevarata delicatesa? Recunosc, nu este cazul, dar ma gandesc ca asa mica cum e, este macar funny, asa ca...la gatit cu ea!



Dificultate-simplu, dar avand in vedere ca era prima data pt mine, mi-a luat ceva timp ca sa ma prind ce sa fac cu ele
Timp-15min la aburi
Cost-daca le iei ca mine, “la oferta”, ieftin de tot, dar de obicei sunt scumpe

Ingrediente

  • 500g varza proaspata de Bruxelles
  • 2-3linguri de ulei de masline
  • Piper proaspat macinat
  • Sare, un praf, de gust


Mod de preparare

Prima problema: de spalat e simplu sa o clatesc cu ceva apa rece, dar fac a fel ca la varza adevarata si ii indepartez primele foi?
Problema 2: daca ma apuc sa indepartez foi, mai ramane si ceva de mancat din varza asta mica?
Mi-am adus aminte ca am citit eu undeva ca cu cat mai verde este o frunza cu atat mai mult fier contine, asa ca de ca sa aruncam bunatate de fier? Lasa-le asa cum sunt, taie putin din cotor ca e cam lemnos si la “aburit cu ele”!


Le-am pus intr-un vas special de gatit la aburi, pentru 20 de min. Desi intentia mea era sa le las un pic al dente, dupa 20 de min de abureala au iesit bine facute, asa ca mai bine nu faci exact ca mine si le verifici dupa 15min ca sa vezi daca nu cumva sunt ok.

Am terminat cu gatitul si aveam 2 optiuni: sa le trag in putin unt incins sau sa le stropesc cu ceva ulei de masline, un praf de sare si ceva piper proaspat macinat si sa le fac parte din garnitura pranzului de duminica.



Avand in vedere ca pranzul de duminica consta in friptura de porc si piure de cartofi, am decis sa las varzutele mele mai natur, asa ca le-am stropit cu putin ulei de masline, le-am pudrat cu praf de piper si le-am integrat in pranzul meu de duminica.



Tips
Dupa cum vezi, fie ca alegi varza de Bruxelles ca un fel simplu, dietetic si de post sau ca parte a unei garnituri asortate, este simplu de gatit si gustoasa.

10 decembrie 2011

TIRAMISU


Tiramisu este prajitura mea favorita! Am atat de multe motive pentru asta incat nici nu stiu cu care sa incep! Imi place pentru ca este indecent de buna sau pentru ca este decadent de gustoasa ( niciodata nu stiu care din afirmatii este mai potrivita, asa ca plina de avant pleonastic le folosesc pe ambele!:), iar cand iti incepi o dimineata de duminica cu o cafea neagra calda si o felie rece de tiramisu, iti garantez ca asta este inceputul unei zi perfecte!


Este cea mai rapida prajitura pe care o stiu: in 20 de min ai si spalat vasele folosite! Nu folosesti cuptorul, aragazul sau alte chestii mai complicate decat un simplu mixer!
Te-am convins??? Daca nu am reusit inca, sper ca pozele impreuna cu reteta ca pentru incepatori te vor convinge si poate te vei alatura clubului iubitorilor de tiramisu.....

Tiramisu, din pacate, este cea mai falsificata prajitura iar daca pana acum nu esti dependent de ea sunt foarte mari sanse ca sa nu fi mancat niciodata un tiramisu adevarat.
Este usor de facut si potrivita pentru orice ocazie: strat de piscoturi usoare atinse de o cafea aromata si alaturi de o crema delicata.

In ceea ce priveste istoria tiramisu-ului, sunt doua ipoteze: prima plaseaza aparitia acestui fabulos desert prin anul 1960 in restaurantul “El Toula” din Treviso, iar cea de a doua ipoteza, cea pe care eu o prefer, atesta aparitia acestui dulce pe la sfarsit de secol XVII la Siena, cand Marele Duce de Toscana, Cosimo III de’ Medici
a venit in oras si in onoarea lui cofetarii orasului au creat acest desert din ingrediente simple au realizat un dulce “de rang nobiliar”. Legenda spune ca a devenit desertul preferat al ducelui, consumat cu predilectie inaintea intalnirilor sale amoroase. Tiramisu-ului i se atribuie efecte afrodisiace, de unde si denumirea, tira mi su adica ridica-ma in sus, deoarece initial se numea “zuppa del duca” = ”supa ducelui” dar se poate ca numele sa i se datoreze si faptului ca pur si simplu te “inalta” sau te scoate din cotidian. In ori caz, este un dulce care trebuie savurat pe indelete si de ce nu, chiar alaturi de persoana iubita. 

Dificultate-simplu
Timp-20min
Cost –medium, aprox 30-35lei

Ingrediente

  • 500g branza mascarpone, 2cutii de 250g, gasesti la supermarket, la aproximativ 9-10 lei/cutie, dar fii atent sa fie italiana
  • 400g biscotti Savoiardi, adica piscoturi pentru tiramisu, italiene preferabil
  • 4 galbenuse cat de proaspete poti
  • 200g zahar
  • Cacao neagra pudra pentru decorat, eu am folosit DeZaan
  • 250ml cafea facuta la filtru, tare, de buna calitate
  • 15 ml liqueur amaretto, absolut facultativ, pe care il pui in cafea daca vrei
  • O picatura de esenta de migdale



Mod de preparare

Crema de mascarpone



 Intotdeauna vei gasi sintagma “branza mascarpone” dar pentru mine este cel putin ciudata pentru ca gustul mascarpone-lui nu aduce in niciun fel cu cel al branzei-pare mai degraba o smantana extrem de concentrata.


 Cele 4 galbenuse se pun intr-un castron, peste care se adauga putin cate putin zaharul in timp ce se bate cu mixerul astfel incat sa se formeze o crema iar zaharul sa se dizolve in galbenuse. Stiu ca este neobisnuita pentru noi crema de galbenuse cu zahar, dar asta este o baza extrem de folosita pentru cremele italiene. Aceasta crema este o crema consistenta, nu trebuie in niciun caz sa fie fluida.



 Se adauga o picatura de esenta de migdale si cele 2 cutii de branza mascarpone si se bate din nou pana la omogenizarea cremei. Se pune in frigider pana cand trebuie folosita.




Blatul de Biscotti Savoiardi




Se pune cafeaua racita intr-o farfurie adanca.
 Iti pregatesti o tava in care sa faci tiramisu care nu trebuie sa aiba o suprafata mare dar trebuie sa fie inalta de min 6cm, o tava de 35x20 cm este perfecta.


 Incepi sa treci piscoturile prin cafea, doar pe o parte, nu le cufunda de tot si mi ales nu le lasa mai mult de 2 secunde in cafea deoarece ele au o structura spongioasa, ca un burete, care absoarbe imediat lichidul si risti sa se dezintegreze pur si simplu.




 Il pui in tava unul langa altul, acoperind suprafata tavii, dar cu fata uscata a piscotului in sus. Adica, fata pe care tu vei pune crema cu mascarpone, trebuie sa fie cea uscata.







 Se acopera cu ¾ din crema si mai pui un strat de piscoturi date prin cafea si pui restul de crema peste al doilea strat de piscoturi.




Pudrezi din abundenta cu pudra de cacao neagra si o dai la frigider pentru macar 2-3 ore.




Tips

 Nu pune absolut nimic altceva in crema! Cel mai des vei auzi ca trebuie sa pui esenta de rom si frisca batuta dar te asigur ca rezultatul nu mai seamana cu tiramisu.