23 martie 2011

Jardiniera de la fereastra bucatariei 4-Salvie

Salvie--Salviae




Este timpul perfect pentru cumpara seminte si a incepe sa-ti pregatesti jardiniera de la fereasta bucatariei, sau din balcon, de pe terasa sau din orice colt in care poti pune un ghiveci in care sa cresca o planta aromata.


Semintele de salvie sunt sferice si usor de plantat. Planta formeaza o mica tufa cu frunze frumoase, colorate in verde, dar cel mai interesant este faptul ca au un model in relief pe frunze, care o face foarte decorativa si ii da o tenta sidefie culorii. Este suficient sa iti treci degetele pe suprafata frunzelor si mirosul distinct iti ramane pe mana.



Plantezi semintele in pamant in martie-aprilie, uzi regulat si ai sa vezi ca in scurt timp vei avea salvie. Are o aroma puternica, asa ca merge bine cu carnea de porc, miel sau oaie. Eu am folosit-o si pentru ceai, asa verde cum era, in infuzie. Iata cateva din utilizarile salviei, respectiv a frunzelor de salvie in infuzie:

Uz extern:

• favorizeaza procesul de epitelizare, contribuind la sanatatea si integritatea tesutului epitelial (deci te poti spala cu ceaiul de salvie pe rani ce incep sa se vindece)

• diminueaza procesele inflamatorii la nivelul cavitatii bucale (daca ramai in pana de apa de gura poti folosi ceai de salvie)

• elimina transpiratia, inlatura mirosul neplacut al acesteia (ca si apa si sapunul) si revigoreaza zonele tratate (nu m-as lasa doar in baza ceaiului, as folosi un deodorant cu siguranta)


Uz intern:

• contribuie la normalizarea functiei digestive prin stimularea eliminarii gazelor, a secretiei si eliminarii bilei, reducerea simptomelor asociate fenomenelor dispeptice

• diminueaza sau inhiba secretiile glandulare, determina scurtarea perioadei de lactatie, elimina transpirati abundenta( daca o fi la vara cald ca si vara trecuta si daca stai in piscina cu ceai de salvie, tot transpiri, te asigur)

• normalizeaza menstrele sub aspectul periodicitatii si a manifestarilor hemoragice

mareste rezistenta organismului fata de agresiunea factorilor externi



Tips
Chiar arata bine in ghiveci sau jardiniera fiind o planta foarte decorativa.

Busuioc italian
Cimbrisor sau cimbru salbatic
Lamaita-melissa officinalis

21 martie 2011

Tarta cu fructe de padure

Tarta cu fructe este un desert care doar pare pretentios si greu de facut dar nu este de loc asa! Am facut o tarta de toata frumusetea, toata facuta “in casa” cum se zice! Cat de buna este, cat de usoara si gustoasa, iar textura variaza de la aluatul fraged, la crema catifelata si ajunge la fructele de padure dulci-acrisoare. O incantare si nimic mai mult!




Dificultate-medie
Timp-45-50min
Cost-mediu



Ingrediente

Aluat dulce fraged pt tarta

Crema
  • 600ml lapte normal
  • 50g amidon (Gustin este foarte bun)
  • 150g zahar
  • 3oua
  • Coaja rasa de la o lamaie-ii ofera un gust racoros
  • 1 pliculet de gelatina rapida de la Dr Oetker
  • 50g unt 80% grasime

Toping-ul de fructe

  • Fructe de padure congelate (eu am luat de la Kaufland, 400g cu aproximativ 5lei, dar am vazut si in Carrefour 6 lei, mure congelate 300g). Poti folosi de fapt piersici din compot, capsune proaspete sau zmeura, depinde doar de pofta ta
  • 1 pliculet de gelatina rapida de la Dr Oetker
  • 1lingura de zahar

Mod de preparare


Daca nu ai aluat dulce de tarta, incepi cu el si il lasi la frigider pentru macar 30-40 de minute. Daca il ai deja facut si este in congelator aluatul se scoate cu o seara inainte din congelator si se lasa in frigider ca sa se dezghete, dar este important sa stea in continuare la rece.



Pudrezi cu faina blatul de bucatarie ( ar fi ideal daca ai avea un blat de marmura, pentru ca in acest fel ai putea lucra aluatul acesta la rece) si transformi aluatul intr-o foaie. Asezi aluatul pe hartie de copt, ii dai cut/paste ca sa imbrace bine forma ta de tarta si ii lasi marginile usor rasfrante in exterior.



Il intepi cu furculita si il dai iar la frigider pana se incalzeste cuptorul.

Atunci cand cuptorul este cald, dai focul mic si introduci tava cu aluatul de tarta si il lasi sa se coaca cam 20-25 de minute. Atunci cand este facut, scoti tava si o lasi la racit.



Intre timp te apuci de crema. Crema este o crema de lapte si oua, asa ca nu te inspaimanta, ca e simplissima:

1.Bati ouale cu zaharul timp de 2-3 minute cu un mixer.

2.Intr-un castron pui 50g de amidon cu 100ml lapte la inmuiat.

3.Intr-un alt castronel pui la inmuiat pliculetul de gelatina rapida incolora in 50ml de lapte.
Intr-o cratita (ar fi tocmai buna o cratita cu un fund mai gros) pui ouale batute cu zaharul, amidonul dizolvat in lapte, coaja rasa de lamaie, restul de lapte si 50g de unt. Pui oala pe foc si singurul secret al acestei creme este sa o amesteci TOT timpul cu un tel. Este enervant, stiu, dar este foarte important sa amesteci aceasta compozitie, pentru ca amidonul este mai greu decat restul ingredientelor si tinde sa se lipeasca daca nu amesteci.



In maximum 10minute, crema incepe sa capete consistenta, asa ca amesteca si mai abitir, iar cand are consistenta unei creme o dai de-o parte si adaugi laptele in care ai lasat la inmuiat gelatina si amesteci repede ca sa incorporezi gelatina dizolvata in lapte. In mod normal ar trebui sa incalzesti putin laptele cu gelatina (nu sa o fierbi, ca la fiert se distruge) dar pentru ca ai o cantitate foarte mica de lapte cu gelatina iar crema ta este tocmai luata de pe foc, asta iti va asigura dizolvarea gelatinei in toata masa cremei tale si nu distrugi nici gelatina in acest proces.



Pui crema in interiorul aluatului de tarta, umpland practic aluatul de tarta cu crema. Nu mai stiu daca aluatul era racit complet, asa ca nu cred ca e foarte important acest lucru, dar crema se pune imediat in forma de tarta. O lasi sa se raceasca si incepi sa prepari topingul.



Intr-o craticioara pui gelatina rapida, daca vrei poate avea culoarea rosie, daca fructele o cer, o lingura de zahar si apa 170-200ml si o incalziti bine, fara a o aduce la fierbere.

Asezi fructele tale pe suprafata tartei, pe crema, care acum este suficient de teapana ca sa suporte greutatea fructelor, dupa care, punand lingura cu lingura, din centru spre margine, tot jeleul pentru a fixa fructele pe tarta.



Gata, ai terminat! Arata absolut impresionant,nu? Stii ce, mai impresionant decat tarta ta este doar timpul in care va fi devorata.




Tips

Iti ia cam 45-50min sa faci tarta, mai astepti cel putin 3-4 ore pana sa tai prima bucatica, dar este atat de buna si merita fiecare minut!!! De data asta am facut-o cu fructe de padure, dar am in plan sa o fac cu piersici din compot siropos, sau de ce nu, cu ananas, ca nu am mai mancat tarta cu ananas de o gramada de ani!

20 martie 2011

Aluat simplu si fraged pentru tarte dulci

Am tot facut tarte sarate cu te miri ce, dar vroiam neaparat sa fac si cateva tarte dulci, asa ca mi-am adaptat aluatul meu simplu de tarta sarata. Rezultatul a fost un aluat la fel de simplu, aromat si dulce, care este fraged si numai bun de umplut cu creme, fructe, amestecuri dulci in general. Este simplu de facut si iese fraged si gros de aproximativ 0,6-0,7cm, asa ca iti va tine crema de tarta cu succes. Eu o voi folosi cu siguranta si la pasca de Paste.



Dificultate-simplu
Timp-10min, plus min 1ora de stat la frigider
Cost-mediu




Ingrediente

100g unt
150g zahar
300g faina
2oua
1 plic vanilie de bourbon, sau coaja rasa de lamaie, de portocala, sau alta aroma preferata de tine



Mod de preparare

Acest aluat se face rapid, dar necesita ca ingredientele sa fie reci, asa ca si timpul de lucru este unul redus.



Intr-un robot de bucatarie pui untul rece de la frigider, zaharul si faina cantarite bine, aroma aleasa si mixati timp de 30 de secunde pana la amestecarea ingredientelor.



Se varsa continutul din mixer intr-un castron si se adauga cele 2 oua. Se amesteca cu furculita la inceput, dupa care se amesteca cu mana pana la obtinerea unui aluat.



 NU adauga apa sau altceva, chiar daca ti se pare ca este nevoie la un moment dat si ca aluatul se lucreaza mai greu, dar NU este nevoie.



Dupa ce ai obtinut aluatul il pui la odihnit in frigider pentru 1 ora. Daca il faci foaie si vrei sa il dai la cuptor, este foarte important ca aluatul sa fie rece iar cuptorul cald, asa ca dupa ce intinzi foaia-pe masa pudrata cu faina- si o pui in forma, pe hartie de copt, mai tii aluatul cu tot cu tava la frigider pana se incalzeste cuptorul.



Se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc, pentru a nu se umfla, iar daca se umfla putin, scoate tava si mai trage-i o sesiune de intepaturi cu furculita si nu te panica, ca da inapoi! Aluat de tarta o sa ai si chiar foarte bun, nu vre-un chek necrescut, garantez pentru asta!



Daca vei coace separat aluatul de tarta, atunci cand o potrivesti in tava, pe hartie de copt, evident, dai cut/paste astfel incat aluatul sa se ridice pe margini-pentru ca sa o poti umple cu usurinta cu crema-si sa le depaseasca, rasfrante in exterior macar cativa mm. Doar asa aluatul se va coace cu margini. Eu am taiat exact cat tava si m-am trezit ca marginea alunecase pe fundul tavii, peste aluatul care il acoperea si a trebuit sa intervin brutal cu o furculita si sa intind efectiv aluatul aglomerat pe laturi si sa reconstruiesc marginile(deci sa nu o tai ca in imagini, ci sa lasi putin marginile rasfrante!).



Tips

Daca tot ai murdarit mixerul cu un aluat, poti face inca o portie de aluat si sa il tii la congelator pana il vei folosi.

Aluatul scos din cuptor este usor elastic, asa ca in acel moment trebuie luat din forma, sau manipulat in orice fel vrei, pentru ca dupa racire devine casant. Eu am pastrat aluatul in tava, ca sa fiu sigura ca marginile mele rezista greutatii cremei.

19 martie 2011

Tartine cu omleta jumari pentru dimineata

Unul din alimentele mele preferate din toate timpurile este oul: fiert moale, fiert tare, omleta, jumari, simplu sau cu ceva pe langa, oul este pentru mine o masa intreaga. Si daca este sa spun ce imi place la ou cel mai mult ar trebui sa marturisesc ca galbenusul este partea mea favorita. In copilarie singura boala pe care imi era frica sa o fac era hepatita pentru ca vazusem eu la colegii mei ca dupa ce facusera hepatita nu mai aveau voie sa manance tot felul de alimente printre care galbenusul oului, ceea ce mi se parea inspaimantator, recunosc. Cine se poate abtine sa nu adune galbenusul unui ou prajit cu un dumicat de paine?

Nu sunt un mare fan al omletei clasice si de multe ori mi se pare ca e prea uleioasa sau ca gustul de ou se pierde pe undeva pe drum, dar omleta jumari mi se pare facuta aproape doar din galbenusuri si mai mult decat atat, ca pastreaza ceva din textura usor cleioasa a galbenusului.



Dificultate-simplu, ca doar toata lumea stie sa faca un ou
Timp-5min
Cost-ieftin



Ingrediente pt 2 persoane

2oua
2 felii de paine prajita
1 triunghi de branza topita sau o lingura de smantana
Sare, piper proaspat macinat
Un stop de ulei pentru tigaie



Mod de preparare

Pui putin ulei in tigaie (putin de tot) si lasi sa se incinga tigaia pentru 10-15secunde. Spargi oualele in tigaie si incepi sa le amesteci cu ajutorul unei furculite.



Adaugi triungiul de branza topita sau smantana si continui sa amesteci.



 In maximum 1 minut oualele tale jumari sunt perfecte.



Tot ce ai de facut este sa le pui pe o felie de paine prajita, sa le presari cu un strop de sare si piper proaspat macinat.




Tips

Poti adauga 2-3 fire de marar impreuna cu cateva fasii de somon fume peste tartinele cu omleta jumari.

17 martie 2011

Paine cu faina de porumb, seminte de in si fulgi de secara

Nu am mancat niciodata paine cu faina de porumb, dar am auzit ca ar fi foarte buna. Luasem fulgi de secara ca sa fac iar paine graham cu fulgi de secara (ca ultima data m-a tinut exact o saptamana) asa ca am adus si niste faina de porumb in aluatul meu de paine. Malaiul este macinat prea mare pentru a fi bun pentru paine asa ca il macini jumate de minut in rasnita de cafea si in acest fel nu mai dai 8-10 lei/kg de faina de malai.




Dificultate-simplu
Timp-15min timp efectiv de lucru, plus timp de crescut
Cost-mediu



Ingrediente

  • 1 cub drojdie de bere
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare de mare grunjoasa
  • 1 ou
  • 500ml lapte
  • 100ml ulei de orez(poti pune orice fel de ulei, dar sa fie de buna calitate)
  • 200g faina de porumb
  • 800-900g faina de grau
  • 200g fulgi se secara(daca ati avea ceva fulgi de porumb de aceia proveniti din porumb, spartura mare de porumb, cred ca ar merge foarte bine, dar eu nu am vazut asa ceva in supermarket)
  • 3linguri de seminte de in



Mod de preparare

Prepari intai faina de porumb: umpli doua rasnite de cafea cu malai, rasnesti 20-30de secunde si ai obtinut faina de porumb.



Intr-un castron mare pui cubul de drojdie, il lichefiezi cu zahar, adaugi oul, sarea, laptele, uleiul, fulgii de secara, seminte de in, faina de porumb si amesteci cu ajutorul unei furculite la inceput, dupa care, asta e bucataria, pui mana! Adaugi faina normala (de data asta am pus faina480) cat cuprinde. Dupa ce ai facut aluatul acopera-l cu un prosop de bucatarie si aseza-l pe calorifer, acum cat mai este cald caloriferul, ca dupa aia dati fuga cu aluatul in balcon, unde bate soarele si il lasati acolo pana isi dubleaza volumul.



Dai jos aluatul de acolo de unde s-a umflat tot si il framanti 20 de secunde, cat sa nu obosesti, dar sa ii scoti aerele din el si apoi il modelezi rapid sub forma de sul pe care il pui in tava de chec, tapetata cu hartie de copt.



Il crestezi, il decorezi cu seminte si il pui iar sa creasca, dupa care il dai la cuptor pentru cam o ora la foc potrivit.




Tips

Are un gust surprinzator, care este undeva intre paine si mamaliga, iar felia de paine este asa de dragut colorata in galben-auriu! Merita macar incercata painea cu faina de porumb!

16 martie 2011

Salam de biscuiti

Daca nu ai mancat in copilarie salam sau tort de biscuiti inseamna ca esti foarte tanar! Nu mai facusem de mult, dar ma intalneam cu salamul de biscuiti in supermarket, sub forma de 2 felii groase si mai ales scumpe. Este un dulce care se face rapid, nu necesita niciun fel de pretentii si este foarte ieftin. Ca sa faci un ecler sau o amandina acasa iti trebuie ceva antrenament, dar pentru salamul de biscuiti, sa fim seriosi, il poate face si un copil!



Dificultate-foarte usor
Timp-20min
Cost-ieftin



Ingrediente

  • 400g biscuiti populari
  • 100g unt 82% grasime
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacao neagra( de Vaan)
  • Arome-eu am pus coaja de lamaie rasa, ca citisem undeva de o cafea aromata cu lamaie, asa ca mi s-a parut o idee buna, dar poti pune ceva aroma ta favorita, sau coaja de portocala
  • 250ml cafea neagra la filtru sau daca o faci pentru copii pui lapte
  • Pentru post-inlocuiesti untul cu margarina



Mod de preparare



Zdrobesti biscuitii punandu-i intr-o punga si lovindu-i cu un facalet. Pui in filtrul de cafea sa faci o cafea mai tare cu care vei inmuia biscuitii, pentru ca aroma de cafea o potenteaza pe cea de cacao. Daca nu esti un fan al cafelei sau o faci pentru copii, o poti inlocui foarte usor cu lapte. Nu iti trebuie mai mult de o cana ca sa inmoi biscuitii, pentru ca tu vrei sa faci un salam nu o ciorba!



Odata inmuiati biscuitii, adaugi zaharul, cacaoa, coaja de lamaie sau de portocala(merge si coaja de portocala zaharisita asa de bine!) untul la temperatura camerei si amesteci cu un mixer jumate de minut. Gusti si daca ti-ar placea mai dulce sau mai aromat, adaugi ceea ce crezi tu ca iti lipseste.



Cand esti gata, pui salamul tau de biscuiti in folie de aluminiu, inveleti si il modelezi cu mana, peste folia de aluminiu.


 Indepartezi folia si decorezi cu cacao(ca pe cartofii de la cofetarie daca tii minte), fulgi de migdale, nuca pisata sau glazura de zahar pudra si cacao cum am facut eu.





Tips

Il poti face si ca tort, doar ca ii dai o forma rotunda(sau orice alta forma, ca aluatul este suficient de consistent pentru a fi modelat usor) si il poti decora dupa preferinte. Cred ca poti face o gargarita destul de usor, dar mie mi-a venit ideea asta acum, cand scriu textul si am mancat deja jumatate de salam de biscuiti, dar data viitoare fac o gargarita rosie sau galbena! Promit!

15 martie 2011

Salata de conopida cu maioneza

Conopida este o legume atat de versatila! Azi, dupa ce am venit de la piata cu o conopida de marime medie am ales sa fac o salata cu marar si maioneza, ca tot a venit asa dintr-o data primavara peste noi.


Dificultate-simplu
Timp-20min
Cost-mediu

Ingrediente

  • 1 conopida medie (daca este mai mare, este simplu, mai pui maioneza)
  • 1 legatura de marar
  • 200g maioneza
  • Sare de mare
  • Piper proaspat macinat



Mod de preparare

Pui apa la fiert ca pentru paste fainoase. Sarezi atunci cand a inceput sa fiarba si pui conopida desfacuta in buchetele. O tii maxim 5 min la fiert, atat cat sa fie putin fiarta si mai mult cruda, pentru ca astfel confera o textura crocanta delicioasa.

Se scurge bine de tot conopida si se lasa sa se raceasca, dupa care o tai cubulete.

Adaugi peste ea maioneza, mararul tocat si piper proaspat macinat. Inainte de a adauga sare gusta, ca s-ar putea sa isi fi luat singura suficienta sare de la fiert.



Tips

Este o salata crocanta si simpla pe care o poti aromatiza si cu un usturoi daca vrei.

13 martie 2011

Risotto cu broccoli

Aveam de gand sa fac un risotto vegetarian si l-am facut mai devreme decat il preconizasem pentru ca l-am folosit ca si garnitura pentru creveti in sos de vin si lamaie.



Italienii mananca risotto ca pe un fel de mancare separat, dar sa fiu cinstita nu sunt un mare fan (pastele le manac ca pe un fel de sine statator fara probleme) al unui rissotto simplu, cu exceptia postului.





Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost-mediu


Ingrediente

  • 1ceapa mica
  • 1 catel de usturoi
  • 100ml vin alb sec
  • 70-100g de broccoli(de la punga sau proaspat)
  • 1 lingura de fulgi de morcov(sau un morcov mic taiat cubulete)
  • 5-6 linguri de ulei de masline
  • 200g orez arborio (pentru risotto)
  • Sare de mare
  • Piper proaspat macinat


Mod de preparare


Intr-o oala de 1,5l puneti apa la fiert. Din aceasta apa care fierbe veti pune, polonic cu polonic, apa necesara fierberii orezului.

Intr-o cratita puneti catelul de usturoi tocat, ceapa mica tocata fin si caliti pentru 1-2 minute in 2-3linguri de ulei de masline. Adaugati orezul si il caliti si pe el pentru 10secunde.

Adaugati vinul alb sec si lasati-l sa se evapore. Incepeti sa adaugati apa fiarta, un polonic, amestecand in risotto cu o lingura pana nu mai este lichid in cratita, moment in care mai adaugati inca un polonic de apa....si tot asa.



Tot acum adaugati brocolli taiat (crud sau de la punga) si fulgii de morcov (sau cubuletele de morcovi).

Langa risotto trebuie sa stati tot timpul, pentru ca trebuie adaugata apa fiarta, putin cate putin, pana tot orezul s-a fiert. Risotto trebuie sa fie moale, sa curga putin, asa ca nu il lasati fara apa, dar nici sa inoate in apa nu e bine!

La final adaugati restul de ulei de masline, sarea si piperul proaspat macinat.


Tips

Risotto-ul difera putin ca si arome fata de pilaful nostru cu legume. Are o aroma subtila de usturoi si de vin. Se serveste la masa cu o lingura buna de parmesan ras si un fir de ulei, sau poate fi o garnitura pentru ceva carne sau peste.

12 martie 2011

Paine graham cu fulgi de secara si seminte de in

Dupa succesul painii mele multigrain, la care te apuca plictiseala mestecand o felie de paine, m-am gandit sa fac ceva intre painea multigrain si painea alba pufoasa, asa ca am facut paine graham in care am pus si seminte de in.




Dificultate-simplu
Timp-15min timp efectiv de lucru, plus timpul de crestere si copt
Cost-mediu




Ingrediente

  • 1cub de drojdie proaspata
  • 2linguri de zahar
  • 1 lingurita de sare de mare grunjoasa
  • 500g lapte
  • 1ou
  • 100ml ulei de orez
  • 4liguri de seminte de in
  • 200g de fulgi de secara
  • Faina alba cat incape, aproximativ 750-850g faina



Mod de preparare

Lichefiezi drojdia prin frecarea ei cu zahar. Adaugi laptele, sarea, oul, uleiul si amesteci bine. Adaugi semintele de in si fulgii de secara dupa care incepi sa pui faina pana cand aluatul capata consistenta dorita. Se framanta cam 1-2 minute dupa care se pune pe un calorifer, asta dupa ce ai acoperit castronul cu un prosop de bucatarie.



Se lasa pe calorifer pana isi dubleaza volumul. Iti ia cam 1-2ore, depinde de temperatura ingredientelor. Eu le scot pe toate atunci din frigider, asa ca imi ia cam 2 ore cel putin pentru prima crestere.

Atunci cand volumul s-a dublat rastorni aluatul pe blatul de bucatarie pudrat putin cu faina si il framanti 1minut.



Pregatesti formele(2 forme de chec) tapetate cu hartie de copt. Formati 2 paini, le potriviti in tavi, le crestati pentru a permite cresterea si le ungeti cu o pensula inmuiata in lapte(merge si cu degetele daca nu ai pensula) peste care presarati seminte de in, susan, fulgi de secara, mac, sau ce ai tu prin casa.


Pui tavile iar pe calorifer pana isi dubleaza volumul, dupa care le dai la cuptor pentru 45-60 de minute la foc moderat.



Le scoti din tavi, le lasi sa se raceasca si gata, ai paine de graham pentru o saptamana



Tips

O pastrezi in punga de plastic dupa ce s-a racit. Ai sa constati ca este foarte grea o paine de asta, cam 900-1000g bucata si este mult mai consistenta decat painea obisnuita, doar numita graham!

11 martie 2011

Salata de ciuperci cu maioneza

Salata de ciuperci cu maioneza este o delicatesa pentru mine inca de pe vremurile in care sa gasesti ciuperci la conserva era o adevarata victorie asupra socialismului! Adevarul este ca in acesta salata se potrivesc cel mai bine ciupercile din conserva, pentru ca sunt suficient de carnoase pentru a conferi consistenta salatei.



Dificultate-simplu
Timp-10min
Cost-ieftin



Ingrediente

  • 2cutii de ciuperci de 400g
  • 100-125g de maioneza(2-3lnguri bune de maioneza) este foarte buna cea din Mega, marca lor
  • 1 legatura de marar
  • Sare
  • Piper proaspat macinat
  • Un catel de usturoi pisat, daca vrei, eu nu am pus



Mod de preparare

Scurgi ciupercile si le tai grosier cu cutitul.

Tai marunt mararul (eu pun si coditele fin tocate).

Intr-un castron amesteci maioneza cu mararul, sarea, piperul proaspat macinat si eventual catelul de usturoi. Adaugi ciupercile si amesteci.



Tips

Le poti pune pe bucati de paine prajita si faci bruschette cu salata de ciuperci cu maioneza, sau o poti servi pe frunze de salata. Se face foarte rapid si este gustoasa.