31 octombrie 2010

Supa de ceapa


Am mancat prima data supa de ceapa la Waterloo Pub si mi s-a parut o idée foarte interesanta exact pana in momentul in care am luat prima inghititura! Probabil ca bucatarul a avut o zi foarte proasta, pentru ca supa de ceapa semana cu o ceapa fiarta si pasata.. si cam atat, desi nu ai fi zis judecand dupa pretul al naibii de piperat, pretul, ca supa nu avea nici sare, ce sa mai spun de piper!

De atunci mi-am tot propus sa fac eu acasa o supa de ceapa cu gust, dar dintr-un motiv sau altul nu am facut-o pana astazi.

Supa de ceapa cred am regasit-o ca si reteta in aproape toate bucatariile tarilor din nordul Europei asa ca nu stiu exact daca este specifica Frantei, Germaniei sau Belgiei, dar dupa felul in care se gateste imi este clar ca provine din bucatariile taranilor, poate cei mai saraci deoarece ingredientul principal este ceapa si era abundenta in toate regiunile si in aproape toate anotimpurile, deci nu s-ar fi pus problema pretului pentru aceasta supa!

Ingredientele le ai probabil deja in camara ta, asa ca uite cum am facut eu supa de ceapa:
Dificutate-simplu
Timp-90min
Cost-ieftin

Ingrediente

  • 1000g de ceapa, curatata si lasata in apa rece macar 15min
  • 3morcovi mari
  • ¼ telina medie
  • 1 albitura, eu nu am avut si am pus cam 4 linguri de albitura cuburi, uscate de pastarnac
  • 2 cartofi medii, pentru textura
  • 100g unt
  • 1 lingura zahar
  • 200ml lapte dulce
  •    Sare de mare





Pentru bruschette-le cu cascaval

  • Paine veche, daca se poate cea mai indicata este cea de tip pave
  • Ulei de masline extravirgin
  • Cascaval ras sau parmesan








Mod de preparare

Cureti ceapa, o tai in doua si o lasi in apa rece pentru macar 15min.

Intr-o oala pui la fiert albitura, telina si morcovii intregi cam in 2 l de apa. Morcovii fac supa foarte gustoasa, dar trebuie sa fie intregi ca sa ii poti inlatura inainte de pasat ingredientele. Eu am facut o supa de praz foarte buna care mi-a iesit foarte roz din cauza morcovilor pasati in supa, asa ca.....lasa-i intregi ca sa ii poti scoate.

Tai ceapa pestisori si o pui pe toata de-o data intr-o oala impreuna cu 100g unt si capac deasupra si o lasi sa se inabuse. Dureaza cam 20-30min partea asta, in care ceapa isi lasa apa si se inabuse la foc mediu. Amesteca din cand in cand, iar cand tot lichidul s-a evaporat, atunci da focul mai mic si amesteca des ca exista pericolul de a se lipi. Adauga o lingura de zahar. Ceapa trebuie sa devina aurie, asa ca rabdare ca mai dureaza cam 15-20min si etapa de “aurire” a cepei.

Intre timp, legumele tale fierb, adica morcovii, albitura si telina. Daca a scazut apa, adauga apa, pentru ca apa asta va completa supa ta.

Cureti cartofii si ii tai cubulete mici ca sa poata fierbe repede si atunci cand ceapa este aurie ii adaugi peste ceapa. Adaugi lichidul in care au fiert albiturile cu tot cu ele peste ceapa si lasi sa fiarba. Nu uita sa scoti morcovii pe o farfurie!

Lasi sa fiarba pana sunt facuti cartofii si ceapa este fiarta, adica atunci cand o gusti nu mai scartaie intre dinti.

Lasi sa fiarba la foc mediu.

Bruschette-le cu cascaval

Tai feliile de paine, le asezi in tava tapetata cu hartie de copt si le picuri cu ulei de masline extravirgin. Razi cascaval, cam 100-150g si adaugi peste bruschetele tale si le pui la cuptor pana devin crocante iar cascavalul devine o crusta aurie.

Dureaza cam 20 de minute la foc mediu.


Cand toate legumele sunt fierte da supa la o parte si paseaza totul cu un mixer pana capata o textura cremoasa. Adauga laptele, sarea si eventual mai diluezi cu apa clocotita daca este cazul.

Supa ta de ceapa este cremoasa, groasa si foarte aromata. Cel mai mult mi-a placut culoarea unturiu-auriu daca as putea spune asa.


Tips

Se da la masa calda cu o bruscheta crocanta cu o crusta aurie de cascaval deasupra!
Este un rasfat pentru simturi asa ca o poti face pentru o cina sau un pranz deosebit.

30 octombrie 2010

Conopida Gratinata

                         


Este vremea conopidei! Citeam, nu demult pe un blog culinar cu specific Italian ca una din regulile Bucatariei Italiene este sa gatesti cu legumele si fructele de sezon. Dar puteti citi mai multe despre Cultura Bucatariei Italiane intr-un post, dintr-un blog tare drag mie, Memorie di Angelina http://memoriediangelina.blogspot.com/2009/08/italian-food-culture-primer.html

Asa ca am luat o capatana de conopida, potrivita, am adaugat branza, sos bechamel si oua si gata! A iesit o delicioasa conopida gratinata pe care am folosit-o ca si garnitura.
gasesti reteta pe pagina de Garnituri a Smart Gourmet


Dificultate-medie
Timp-60min
Cost-mediu


Ingrediente

  • O capatana de conopida, curatata si desfacuta in buchetele, cred ca au fost cam 700g de conopida
  • 500ml lapte
  • 50g unt
  • 50g faina
  • Un praf de nucsoara
  • 200g branza rasa, telemea, cascaval, cascaval afumat, ce ai la indemana sau le poti combina
  • 2 oua
  •  Sare de mare



Mod de preparare


Se pune apa la fiert. Cand fierbe se adauga sare de mare si bucatile de conopida. Se lasa sa fiarba “al dente” dupa care se scot si se scurg bine de tot.


Intr-o cratita se prepara Sosul Bechamel: 50g de unt se topesc pe foc, se adauga faina si puti cate putin laptele. Se pune pe foc si se lasa sa se ingroase. Se adauga un praf de nucsoara si se lasa sa se raceasca. In acest sos se incorporeaza branza sau cascavalul, sau cate putin din amandoua si inca 2 oua.Jumatate din acest sos se amesteca cu bucatile de conopida iar restul se pune deasupra. Se pune totul intr-un vas la cuptor si se presara cu cascaval sau branza. Se lasa la cuptor pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste bine si prinde o crusta crocanta.

Tips
Se lasa sa se odihneasca pentru 5-10min dupa ce se scoate din cuptor pentru a o putea taia bine. Este o garnitura excelenta pentru pui, vita sau porc dar poate fi considerata un fel de mancare de unul singur.
                                       

Gem exotic

                                    



Aveam 2 mere, 2 lamai fara coaja si m-am gandit ca daca le mai las s-ar strica, pentru ca eu nu prea mananc fructe crude. Imi plac citricele si capsunele dar restul.....recunosc, nu as manca!

Daca tot m-am apucat sa tai cubulete merele si lamaile m-am gandit sa tai si o banana ca tot era la indemana!

A iesit un gem cu parfum de banana, galben ca lamaia si cu o textura de catifea! O adevarata incantare pentru simturi!
gasesti restul retetei pe pagina de Sosuri si Minuni a Smart Gourmet



Dificultate-usor
Timp-60min
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 250g zahar
  • 2 mere potrivite
  • 2 lamaii
  • 1 banana
  • 100ml apa


Mod de preparare

Se curate merele de coaja si seminte, se taie felii si apoi cubulete. Se indeparteaza partea alba, de coaja a lamailor, v-am spus deja ca eu le aveam fara coaja galbena pe care o rasesem pentru o prajitura, apoi taiati in sferturi, longitudinal pentru a putea indeparta partea alba din mijloc si eventualii samburi. Taiati apoi cubulete. Se pun impreuna cu zaharul, apa si merele la foc potrivit. Cand incep sa fiarba se adauga banana taiata felii si se tine pe foc pana este legat.

Se pune in borcane, mie mi-au iesit 2 borcane de 400g, se pune capacul si se intorc in capac pentru 5minute. Se lasa la caldura, invelite cu un prosop sau o paturica.


Tips

Este asa de parfumata! Cred ca merge la niste clatite cu coaja de portocala rasa in compozitia de clatite, niste frisca peste si o cafea neagra langa.

28 octombrie 2010

Crema de branza de toamna-iarna


Imi place crema de branza! Branza combinata cu diverse alte mirodenii, in functie de sezon, cu verdeturi, cu fulgi de ardei dulce sau ardei iute, cu chimen, cu ceapa verde, cu ulei de masline sau cu orice crezi ca ti-ar placea! Eu am adaugat diverse seminte, printre care si de marar, ceva frunze de busuioc italian si un praf de fulgi de usturoi.

Crema de branza este numai buna de tartinat pe o felie de paine prajita si un ceai la cina sau dimineata, ca un aperitiv inainte de o masa sau poate tine companiei unui cartof natur, aburit sau copt!









Dificultate-usor
Timp-15min
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 300g branza, telemea de vaca sau oaie, dupa preferinta

  • 3 linguri de iaurt


  • 1lingurita de seminte de marar

  • 1lingurita de chimen

  • 4-5 frunze de busuioc italian

  • ¼ lingurita de fulgi de usturoi


Mod de preparare

Se rade telemeaua, se adauga uleiul de masline, se amesteca bine de tot si aveti o pasta consistenta. Se adauga semintele de marar, de chimen si 2-3 linguri de iaurt si se amesteca bine de tot. Taiati marunt busuiocul si presati fulgii de usturoi, doar asa, de gust, nu mult, ca acoperiti celelalte arome.

Lasati la frigider macar cateva ore ca aromele sa se intrepatrunda.


Tips

Se simte aroma de ulei de masline si de mirodenii, de busuioc si o aroma suava de usturoi. Este o varianta cremoasa pentru o telemea sau un mod de a drege o telemea mai nereusita!

Pui dietetic

                                



Puiul este probabil cea mai folosita carne in regimurile de slabire. Desi pestele mi se pare mai sanatos si mai indicat de multe ori pretul aproape prohibitiv si faptul ca nu “tine de foame” la care se adauga si problema spinoasa a curatarii pestelui puiul este carnea consumata cel mai des intr-un regim hipocaloric.

Cel mai des intalnim in regimurile de slabire puiul preparat la gratar sau fiert si de obicei se refera la pieptul de pui. Personal urasc carnea de piept de pui care mi se pare fada si care “cere” un sos. Daca tot te-ai hotarat sa tii dieta, nu vad ce mare problema ar fi sa mananci copan de pui si nu piept.

Pielea puiului este privita ca depozitarea “raului” si “caloriilor” puiului, ceea ce mi se pare fals, pentru ca preparat corespunzator grasimea se scurge din pui iar pielea este bucatica cea mai gustoasa. De exemplu tatal meu indeparteaza toata pielea de pui de pe bucata pe care o are in farfurie sub motivatia ca are colesterol pielea si el nu sta bine cu colesterolul, dar mananca de cate ori are ocazia cate o bucatica de slaninuta! Asa ca .......mai bine mancati pielea puiului si renuntati la slaninuta, kaizer, salam de Sibiu si alte mezeluri!

Secretul unei diete de succes este echilibrul, portiile mici si prepararea cat mai sanatoasa a mancarii. Din punctul meu de vedere, nu poti tine o dieta 6-8 luni de zile daca ceea ce mananci nu are gust sau iti frustreaza toate simturile. Nu poti manca acelasi lucru, fara variatii, fara gust si sa te astepti sa poti continua cura de slabire mai mult de o saptamana ceea ce nu duce la nimic bun: pentru ca te apuci “muncitoreste” de cura de slabire iar dupa 3 zile de branza de vaci si piept de pui la gratar te lasi mananci ceva cu gust si te miri de ce nu ai avut niciun succes.

Puiul iti aduce proteine si iti creaza o senzatie de satietate pentru mult timp.

Bine preparat este gustos, sanatos si jumatate de pulpa de pui cu o salata poate fi un pranz perfect pentru cineva care isi doreste sa piarda in mod sanatos cateva kilograme.

Dificultate-simplu
Timp-40-50min
Cost-mediu



Ingrediente

  • Pulpe de pui, spalate, sau orice alta parte de pui, aripi, piept feliat....
  • Sare de mare
  • Piper proaspat macinat

Mod de preparare

Spalati bine pulpele de pui si lasati-le la scurs. Intr-o tava puneti foaie de copt si pe aceasta foaie asezati pulpele de pui, una langa alta, fara a le suprapune. Se sareaza, se pipereaza si se dau la cuptor la foc mediu pentru 40-50de min, fara niciun alt adaos.

Pulpele se rumenesc, isi lasa grasimea in tava,nu se lipesc, nu fac dificil de spalat tava de cuptor si puteti face mai multe, eventual pentru 2-3 zile.


Tips

Cheia unei diete reusite este pachetul pregatit de acasa de seara, care te face sa manaci ceea ce ti-ai propus si nu dai fuga in pauza de masa la merdenelele din colt si uite cum iar nu ti-ai respectat ziua de dieta. Jumatate de copan de pui, o salata de varza cu ulei de masline si otet de vin, un pranz delicios si echilibrat.

26 octombrie 2010

Supa crema de ciuperci

                           




Supa crema imi place atat de mult! Este cremoasa, satioasa si foarte gustoasa! In functie de anotimp poti face tot felul de supe creme dar preferata mea este supa crema de ciuperci. Este o supa fina si catifelata, sanatoasa si potrivita pentru o cina usoara sau un pranz cald la serviciu, daca o puteti incalzi la microunde o puteti bea direct din cana.

Nu este greu de facut iar rezultatele sunt absolut delicioase.
Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost-ieftin


Ingrediente

  • O ceapa medie
  • 2 morcovi medii
  • 1 albitura
  • 2 cartofi medii
  • 700-800g de ciuperci
  • 6-7linguri de ulei de masline extravirgin
  • Sare de mare
  • Patrunjel verde tocat
  • 200ml lapte dulce3,5% grasime


Mod de preparare

Se curata ceapa, morcovii, albitura, cartofii si se taie grosolan, din cutit. Se spala ciupercile si se taie in 2 sau 4. In 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin se pun toate legumele si se pune un capac, astfel incat ele se inabusesc putin. Se adauga apa atat cat sa acopere toate legumele si se lasa sa fiarba pana sunt facute, cam 20 de minute de fiert la foc mediu.

Se da la o parte ataunci cand a fiert morcovul, ca el va fierbe ultimul si se baga mixerul pentru a face piure toate legumele. Se mixeaza pana se obtine un piure fin. Se adauga 200ml de lapte dulce 3,5% grasime, pentru un gust mai bogat si se completeaza cu apa fiarta pana se obtine fluiditatea dorita. Se adauga restul de ulei de masline extravirgin. Mie imi place mai densa, asa ca nu mai pun foarte multa apa, dar este mai bine sa adaugati putin cate putin apa, ca sa nu o faceti prea fluida.

Se adauga sare de mare dupa gust si patrunjel verde.



Tips
Este foarte buna cu niste crutoane sau asa, simpla, doar cu patrunjel verde tocat.

25 octombrie 2010

Dulceata de gutui


Este toamna si avem cate o zi insorita iar altele tare ploioase, asa ca a venit timpul sa imi culeg gutuiul. Am un gutui mic, dar foarte incarcat in curte, pus de bunica-mea, asa ca m-am pomenit cu o sacosa de gutui si am fost practic obligata sa fac o dulceata de gutui.


Gutuile sunt cele mai tomnatice fructe dupa parerea mea iar culoarea aceea superba, de cupru, a dulcetii pusa in borcane aduce un plus la savoarea inconfundabila a gutuilor.

Tin minte ca atunci cand eram mai mica gutuile erau puse pe sifonier sau pe vitrina, sus, intr-un sir indian, galbene si pufoase, grasute sau enorme, cu cate o frunza uscata de vreme si parfumau intreaga camera!




Dificultate-medie
Timp-90min
Cost-ieftin daca ai primit gutuile sau le-ai cules din gradina






Ingrediente

  • 3kg gutui, inainte de a fi curatate
  • 1kg de zahar
  • Eu am adaugat 2 lamai cubulete si 2 cani de apa
  • 3 pliculete de zahar vanilat de burbon, sau o pastaie de vanilie taiata in 2, pe lung




Modalitate de preparare

Speli gutuile, le tai in 2 si le inlaturi partea lemnoasa si eventualii “chiriasi’’ si partile vatamate. Feliati gutuia si apoi o taiati cubulete, sau bastonase taind pur si simplu la 2-3 mm feliile de gutuie pe lat. Le puteti da si pe razatoare dar am inteles ca arata mai bine in dulceata cuburile sau bastonasele de gutui.

Taiati cuburi cele 2 lamaii, cu sau fara coaja, cum doriti, eu le-am lasat cu coaja.

Intr-o cratita mare eu am pus totul de la bun inceput si am fiert la foc mic pana s-a legat. Am pus apa, zaharul, zaharul vanilat, lamaiile, gutuile, toate cubulete de gutui si le-am tinut pe foc aproximativ 1ora. Culoarea trece din galben deschis in cupru aprins, se leaga datorita pectinei si a siropului de zahar. Se pune fierbinte in borcane.

Ar fi o idee foarte buna sa cautati diferite borcane de 200-300g, de diverse forme, in care sa puneti aceasta delicioasa dulceata. De sarbatori, cautati borcanele de forme frumoase umplute cu dulceata de gutui, adaugati ceva vin, recolta personala sau cumparat, un cozonac mic-fac si cozonac, dar mai spre iarna- legam totul cu o coala de celofan si o funda mare de tot si GATA un cadou foarte frumos pentru sarbatori pentru un prieten sau o ruda! Ce ziceti?

Tips

Este bun pe o felie de paine prajita cu unt si un lapte cald la micul dejun sau oricand ti se nazare!

23 octombrie 2010

Tocanita de ciuperci cu pui si vin


Pentru ca aveam ciuperci in frigider m-am gandit ca nu am mai mancat de mult o tocanita de ciuperci, cu rosii, pui, vin, patrunjel verde si o aroma subtila de usturoi! Mi-as fi dorit sa am la indemana niste ciuperci adevarate, de padure, cum am vazut pe bucatareli la borcan-http://bucatareli.blogspot.com/2010/10/pauza-de-ciuperci.html-dar din pacate tot ce am avut la dispozitie au fost eternele champinioane, daca pot sa spun asa, dar au fost bune-dar daca printr-o intamplare aveti la indemana ciuperci de padure sunt absolut perfecte pentru reteta asta!

Dificultate-usor
Timp-40min
Cost-mediu


Ingrediente

  • 1kg ciuperci, la alegere si daca tot aveti de unde alege, luati de alea de padure
  • 1piept de pui, sau pulpe dezosate, depinde ce preferati
  • O cutie de 400g rosii cubulete
  • 200ml vin rosu sec
  • 4-5 catei de usturoi
  • 5-6 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1lingurita piper verde boabe, poate fi si negru, dar mie chiar imi place cel verde pentru ca este mai aromat
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 fir de cimbru
  • Sare de mare
  • Un varf de lingurita de fulgi de ardei iute sau pasta de ardei iuti dupa gust
  • Patrunjel verde tocat



Modalitate de preparare

Speli ciupercile sub jet de apa rece, le pui pe prosop sa se scurga, pentru ca ele absorb multa apa. Le tai grosolan sau daca sunt mici le poti lasa intregi.

Tai puiul cubulete mari.

Intr-o cratita mare, un wok sau un ceaun, depinde de ce aveti in bucatarie, puneti uleiul, ciupercile si puiul pe foc rapid si amestecati pana sunt calite. Adaugati vinul, rosiile cubulete, foile de dafin, piperul, usturoiul, cimbrul si fulgii de ardei iute si lasati sa fiarba 30 de minute la foc potrivit. Potriviti de sare si eventual mai adaugati ceva piper prospat macinat si este gata.

Tips

Merge cu putina mamaliguta dar pentru ca eu nu sunt mare fan al mamaligii am ales sa o mananc cu 2 linguri de piure, considerand aceasta tocana aromata ca un sos mai gros. Un pahar de vin rosu si putin patrunjel verde presarat peste tocanita ta de ciuperci cu vin si gata, masa ta de weekend te asteapta sa mananci!

22 octombrie 2010

Pui cu lamaie




M-am gandit ca aroma lamaiei ar merge perfect cu carnea de pui si ceva smantana pentru cremozitate. Este un fel de mancare mai exotic, cu gust acrisor dar cremozitatea si aroma de lamaie il fac o combinatie interesanta cu un orez fiert simplu in apa si la final amestecat cu o lingura de ulei de orez.




Dificultate-usor
Timp-20min
Cost-mediu


Ingrediente

  • Un piept de pui, taiat cubulete sai chiar si
  • 2 pulpe de pui dezosate, depinde ce ai prin casa
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • O lamaie cubulete
  • 200ml de smantana dulce 30%, eu o iau de obicei din MegaImage, acele cutii roz, micute, care se pastreaza perfect in frigider si le folosesc de cate ori am nevoie
  • 2lingurite de zahar
  • Jumatate de lingurita de ghimbir
  • Jumatate de lingurita curry
  • Sare de mare
  • Piper alb si verde proaspat macinat
  • 3linguri ulei de orez


Mod de preparare

Se taie cubulete pieptul de pui sau pulpele dezosate.

Se rade coaja de la lamaie. Tai lamaia in 2 si incepi sa indepartezi partea alba cu un cutit, dupa care tai cubulete lamaia. Indepartezi si samburii, evident.

Intr-o tigaie mare, sau un wok, pui uleiul de orez si puiul la calit, curry si ghimbirul, amesteci, si cand este aproape gata adaugi cubuletele de lamaie. Tii pe foc 10min pana lamaia a fiert si a lasat in urma un sos acrisor care imbiba carnea de pui. Adaugi zaharul pentru a mai taia din aciditate si smantana dulce, care este rezistenta la fiert si fierbeti totul inca 3-4 min. Adaugati si coaja de lamaie, mai fierbeti 2-3 min si este gata.

Separat fierbi orezul in apa pana aproape este fiert, dupa care il acoperi cu un capac, dai focul tare 10secunde dupa care il stingi si lasi cu capacul pus ca sa se poata face la abur. Sau il pregatesti la abur de la inceput. Dupa 10 minute este perfect. Se adauga sare de mare, ulei de orez sau unt, dupa preferinta si piper proaspat macinat.




Tips

Este foarte simplu de preparat si daca iti plac mancarurile acrisoare, incearca-l acasa pentru ca se prepara rapid.

20 octombrie 2010

Ciorba de fasole cu afumatura


Ciorba asta este cu adevarat traditional romaneasca! Fasolea fiind atat de folosita in bucataria romaneasca! Ciorba de fasole se gateste cel mai bine in oala cea mai mare din casa de ai impresia ca vei hrani cu ea o armata intreaga si totusi dispare intr-un timp record!




Mie imi place intotdeauna a doua zi cand aromele se intrepatrund mult mai bine.

Dificultate-medie
Timp-3h
Cost-mediu

Ingrediente

  • 700g fasole uscata, inmuiata de cu o seara inainte
  • 700g afumatura:ciolan afumat, scarita sau alt gen de afumatura
  • 4cepe medii, taiate marunt
  • 2morcovi medii
  • 1albitura
  • 2ardei capia, cubulete
  • 1cutie rosii cubulete, 400g
  • Ulei de masline extravirgin
  • 1lingura de seminte de marar, daca iti place
  • 3-4foi de dafin
  • 1crenguta de cimbru
  • Marar sau patrunjel verde
  • Sare de mare


Mod de preparare

Fasolea se spala si se pune la inmuiat de seara pentru a doua zi. Daca ai timp mai schimbi apa, daca nu, cam tot aia este. A doua zi, o mai speli o data si o pui la fiet intr-o oala cu apa cat sa o acopere. Dupa ce a fiert 10-15min schimbi apa, adica arunci apa in care a fiert fasolea si o pui iar la fiert cu alta apa. Poti repeta aceasta operatiune dar eu nu sunt ferm convinsa ca are vre-un efect, evident in mod contrar parerii generale care spune ca in acest fel se elimina toxinele.

O pui la fiert cu cei 2 morcovi intregi, curatati si cu albitura curatata si ea. Mai adaugi crenguta de cimbru si foile de dafin pentru aroma. Fierbi pentru o ora. Dupa o ora de fiert fasolea nu este facuta dar morcovii si albitura sunt cu siguranta fierte deja, asa ca ii scoti pe o farfurie si ii lasi la racit. Adaugi la fasole afumatura, taiata bucati foarte mari, daca ai os pui cu totul si lasi sa fiarba cu totul inca o ora.

Intr-o tigaie pui la calit ceapa taiata marunt si ardeiul capia taiat cubulete in ulei de masline pana devin aurii.

Dupa o ora de fiert carnea se desprinde singura de pe oase iar fasolea ar trebui sa fie fiarta asa ca scoti pe o farfurie carnea ca sa o poti separa de oase si sa o poti taia mai mic.

Eh, rabdare ca este aproape gata ciorba ta! Adaugi ceapa calita si cu ardeiul capia, uleiul in care le-ai calit, morcovii si albitura taiate cubulete, carnea cubulete. Pui in ciorba o lingura de seminte de marar, sare, rosiile cubulete cu tot cu sosul lor si lasi sa fiarba bine pentru 20-30 de minute. Pui verdeata taiata, mai dai intr-un clocot si in sfarsit ciorba este gata!


Tips

Secretul consta in fierberea lenta a carnii afumate si a fasolei impreuna pentru ca aroma carnii sa se regaseasca si in ciorba. Dureaza mult dar pentru toamna-iarna este atat de buna, calda langa felii de paine prajita si gogonele murate!

17 octombrie 2010

Marmelada de pere, vanilie si o mandarina



Perele sunt asa de fine, dulci si zemoase asa ca am ales sa le imprietenesc cu o mandarina uitata in geanta si un pliculet de vanilie de Burbon. Ce a iesit....
Dificultate-usor
Timp-1h
Cost-ieftin



Ingrediente

  • 1kg pere coapte, fara coaja si samburi
  • 1 pliculet vanilie de burbon
  • O mandarina mare
  • Un paharel mic de rom cubanez, cam 50ml
  • 250g zahar


Mod de preparare

Se taie bucatele perele, se adauga mandarina taiata in bucatele, zaharul, vanilia de Burbon si se pune la fiert pe foc mic. Am adaugat 100ml apa , dupa ce a fiert, pun romul, absolut facultativ, mai fierb pana se evapora alcoolul si ramane gustul fin de rom. Atunci cand este gata, se pune in borcan, se intoarce borcanul cu fundul in sus pentru 10secunde,se inveleste cu o paturica pana a doua zi.

Tips

Este foarte fina si delicata aceasta marmelada.

14 octombrie 2010

Ghiveci simplu de legume

Sunt convinsa ca toata lumea stie sa faca ghiveci, pentru ca este foarte simplu. Mai dificil mi se pare sa cumperi ingredientele. Cred ca ar trebui sa faci o plimbare prin piata sau prin supermarket, depinde ce preferi si sa te opresti sa cumperi 1-2 buc din fiecare leguma care iti iese in cale!


Daca esti in post si nu folosesti ghiveciul de legume ca si garnitura la friptura, este o buna idee sa adaugi o conserva de naut fiert in apa sau o conserva de fasole rosie boabe, scurse bine, pentru ca in acest fel ii dai consistenta si un plus de proteine.


Dificultate-simplu
Timp-15min plus 60 min stat la cuptor
Cost-ieftin

Ingrediente
  • Practic aici intra orice leguma din sezon, dar eu am pus
  • 2 cartofi rondele,
  • 4 morcovi rondele
  • 2 albituri taiate in 4, pe lung
  • 1-2 fire de praz, taiat rondele groase, de 3cm
  • 3 ardei frumosi, capia eventual, feliati mai grosolan
  • O varza mica sau ¼ dintr-o varza normala
  • O vanata mare, rondele de 1 cm
  • Un dovlecel, rondele de 1cm
  • Cateva ciuperci taiate in 4 sau daca sunt mici lasati-le intregi
  • 5-6 linguri de ulei extravirgin de masline
  • Piper proaspat macinat
  • Putin cimbru crengute
  • 3-4 foi de dafin
  • Sare de mare grunjoasa
Mod de preparare

Speli si tai legumele. Le pui pe toate intr-o cratita, adaugi 5-6 linguri de ulei extravirgin de masline, foile de dafin, cimbrul si 150ml apa. Pui capac si o dai la cuptor pentru 30-40 de min, dupa care o tii fara capac, ca sa rumenesti putin legumele. Sarezi si piperezi.

Tips

Cand il dai la masa il poti da cu un fir de ulei de masline si piper proaspat macinat. Este o garnitura usoara pentru carne sau peste.

13 octombrie 2010

Tiramisu

Tiramisu este prajitura mea favorita! In acelasi timp este cea mai falsificata prajitura iar daca pana acum nu esti dependent de ea sunt foarte mari sanse ca sa nu fi mancat niciodata un tiramisu adevarat.


Este usor de facut si potrivita pentru orice ocazie: strat de piscoturi usoare atinse de o cafea aromata si alaturi de o crema delicata.


In ceea ce priveste istoria tiramisu-ului, sunt doua ipoteze: prima plaseaza aparitia acestui fabulos desert prin anul 1960 in restaurantul “El Toula” din Treviso, iar cea de a doua ipoteza, cea pe care eu o prefer, atesta aparitia acestui dulce pe la sfarsit de secol XVII la Siena, cand Marele Duce de Toscana, Cosimo III de’ Medici

a venit in oras si in onoarea lui cofetarii orasului au creat acest desert din ingrediente simple au realizat un dulce “de rang nobiliar”. Legenda spune ca a devenit desertul preferat al ducelui, consumat cu predilectie inaintea intalnirilor sale amoroase. Tiramisu-ului i se atribuie efecte afrodisiace, de unde si denumirea, tira mi su adica ridica-ma in sus, deoarece initial se numea “zuppa del duca” = ”supa ducelui” dar se poate ca numele sa i se datoreze si faptului ca pur si simplu te “inalta” sau te scoate din cotidian. In ori caz, este un dulce care trebuie savurat pe indelete si de ce nu, chiar alaturi de persoana iubita.

Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost –medium

Ingrediente

  • 500g branza mascarpone, 2cutii de 250g, gasesti la supermarket, dar sa fie italiana
  • 400g biscotti Savoiardi, adica piscoturi pentru tiramisu, italiene
  • 4 galbenuse cat de proaspete poti
  • 150g zahar
  • Cacao neagra pudra pentru decorat
  • 250ml cafea facuta la filtru, tare, de buna calitate
  • 15 ml liqueur amaretto, absolut facultativ, pe care il pui in cafea daca vrei
  • O picatura de esenta de migdale


Mod de preparare

Crema de mascarpone

Cele 4 galbenuse se pun intr-un castron, peste care se adauga putin cate putin zaharul in timp ce se bate cu mixerul astfel incat sa se formeze o crema iar zaharul sa se dizolve in galbenuse. Aceasta crema este o crema consistenta, nu trebuie in niciun caz sa fie fluida. Se adauga o picatura de esenta de migdale si cele 2 cutii de branza mascarpone si se bate din nou pana la omogenizarea cremei. Se pune in frigider pana cand trebuie folosita.

Blatul de Biscotti Savoiardi


Se pune cafeaua racita intr-o farfurie adanca. Iti pregatesti o tava in care sa faci tiramisu care nu trebuie sa aiba o suprafata mare dar trebuie sa fie inalta de min 6cm, o tava de 35x20 cm este perfecta. Incepi sa treci piscoturile prin cafea, doar pe o parte, nu le cufunda de tot si mi ales nu le lasa mai mult de 2 secunde in cafea deoarece ele au o structura spongioasa ca un burete care absoarbe imediat lichidul si risti sa se dezintegreze pur si simplu. Il pui in tava unul langa altul, acoperind suprafata tavii, dar cu fata uscata a piscotului in sus. Adica fata pe care tu vei pune crema cu mascarpone sa fie uscata. Se acopera cu ¾ din crema si mai pui un strat de piscoturi date prin cafea si pui restul de crema peste al doilea strat de piscoturi.

Pudrezi din abundenta cu pudra de cacao neagra si o dai la frigider pentru macar 2-3 ore.

Tips

Nu pune absolut nimic altceva in crema! Cel mai des vei auzi ca trebuie sa pui esenta de rom si frisca batuta dar te asigur ca rezultatul nu mai seamana cu tiramisu.

11 octombrie 2010

Castraveti bulgaresti



Castravetii bulgaresti sunt muraturile mele favorite!
 Sunt usor otetiti, crocanti si parfumati, perfecti pentru fripturile de iarna! Faptul ca sunt usor de facut si ii poti face pe masura ce cumperi castravetii este un plus! Nu este nevoie sa cumperi toata cantitatea de castraveti pe care ai planificat sa ii pui ci doar 1-2 kg odata.

Cantitatile pe care le dau sunt pentru un bocan de 800g, deci fie ca pui 3 borcane sau 20, tu le aliniezi ca pe “soldatei” si pui acelasi lucru in toate!
Dificultate-simplu
Timp-30min, plus timpul de fiert, depinde de cantitate
Costs-mediu, depinde de cat dai pe castraveti


Ingrediente

Castraveti, desigur, cantitatea dorita

Pentru 1 borcan de 800g
  • De obicei intr-un borcan intra 5-6-7 castraveciori, depinde de marimea lor
  • 3 bucati subtiri de hrean, taiat pe lung, cam ¼ dintr-o radacina medie
  • 1-2 catei de usturoi
  • 2 felii de ceapa taiata transversal
  • 2 frunze de dafin
  • 1 fir de telina
  • 1 lingurita cu varf de seminte de mustar
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sare gema, grunjoasa
  • 1 lingurita de boabe de piper
  • 100ml de otet de vin, de 9 grade



Mod de preparare

Speli castravetii si ii asezi in borcane, cat mai inghesuiti, dar asta nu inseamna sa ii indesati pur si simplu. Aliniezi toate borcanele pline cu castraveti si incepi sa pui cate un ingredient in fiecare borcan pana le termini:hreanul, usturoiul, ceapa, dafinul, telina, piperul, mustarul, zaharul si sarea. Pui otetul, este bine sa folosesti otet de vin, cate 100ml pentru fiecare borcan. Daca nu ai nimic cu care sa masori, sa stii ca vechile paharele, acelea mici, de tuica au cam 50ml, asa ca daca tot nu e stiinta exacta punerea de muraturi, nu se pange nimeni daca ai pus cu 10ml in plus sau in minus!

Atunci cand ai terminat cu toate mirodeniile si otetul, adaugi apa in fiecare borcan pana il umpli cu apa de la chiuveta, rece. Pui capacul si pui borcanele cu totul intr-o cratita incapatoare, eu pun un prosop de vase sub ele, adaug apa pana la jumatatea borcanelor si le las la un foc mediu 60min. Capata o culoare usor galbena cand sunt facute. Se lasa sa se raceasca in cratita in care au fiert.

Tips

Sunt foarte usor de facut si tin pana anul urmator. Nu sunt foarte otetiti sau sarati, sunt tocmai buni si crocanti!

Uleiul de masline in alimentatie

Uleiul de masline in alimentatie

Asa cu am aratat anterior, uleiul de masline, respectiv uleiul extravirgin de masline, se situeaza undeva intre medicament si condiment.

Cu a lui culoare verde aurie, a fost considerat darul zeilor catre omenire. Consumat de mai mult de 4000 de ani in zona mediteraneana incepand cu anii 80 a fost inclus intr-o multitudine de studii privind preventia bolilor cardiovasculare, a Alzheimerului si locul pe care ar trebui sa il ocupe in cadrul unei alimentatii echilibrate.

Prezenta uleiului extravirgin in dieta mediteraneeana a fost indicat ca fiind un protector al ARN-ului si ADN-ului impotriva oxidarii si degradarii in acest fel a ARN-ului si ADN-ul si reducand in acest fel incidenta cancerului. In FASEB Journal Of Medicine, s-a plecat de la constatarea diferentei intre Sudul si Nordul Europei intre incidenta cancerului, fiind mai crescuta in Nord. In urma unui studiu, facut in mai multe tari si pe grupuri eterogene de populatie s-a constatat ca datorita fenolilor continuti de uleiul de masline, consumul de ulei de masline protejeaza in mod activ genele umane de actiunea oxidantilor, contribuind astfel la mentinerea sanatatii un timp indelungat.

Alimentatia mediteraneana este caracterizata de consumul fructelor si legumelor din abundenta, a uleiului de masline, a pastelor , a laptelui si branzeturilor, a pestelui, a carnii in acesta ordine. Nu este o dieta magica, dar este o dieta sanatoasa, care nu duce la cresterea in exces a greutatii corporale, care are grija de sanatatea creierului tau, a vaselor tale de sange si a unei stari bune in general. Totul este asezonat de condimente ca busuioc, salvie, rozmarin, cimbru, usturoi a caror actiune aduce un plus de beneficii sanatatii sistemului digestiv.

Suntem de multe ori tentati sa consideram sanatoase NUMAI unele alimente sau sa eliminam din dieta noastre TOATE grasimile din dorinta de a fi mai supli sau de a ne recapata sanatatea. Acest lucru este un exces doarece, organismul are nevoie de o diversitate in alimentatie. Grasimile mononesaturate sunt prietenii nostri pentru ca ne ajuta sa functionam bine pana la adanci batraneti deci nu este cazul sa renuntam la el. Evident ca moderatia este cheia doarece nici innecand orice leguma in ulei de masline nu ne face mai sanatosi.

Trebuie sa stiti ca o salata de legume crude, spre exemplu, devine mult mai digerabila si mai usor de tolerat pentru stomac in prezenta uleiului de masline deorece acesta protejeaza mucoasa gastrica de hiperaciditate prevenind astfel aparitia ulcerelor gastrice si duodenale.

Prezenta uleiului extravirgin de masline in alimentatia zilnica are o actiune slab laxativa, stimuleaza contractiile colecistului si inhiba secretia bilei, avand astfel o actiune de preventie a aparitiei calculilor biliari prin activarea fluxului biliar. Tarile in care populatia consuma regulat ulei de masline au o incidenta scazuta a litiazei biliare.

In concluzie, as putea spune, ca prin adoptarea a catorva modificari in dieta zilnica ne putem mentine sanatatea. Nu este necesar sa renuntati definitiv la grasimile animale, dar sa le consumati mai rar, cu moderatie, nu este necesar sa renuntati la sarmale dar haideti sa le mancam mai rar. O salata cu rosii, ardei gras putina branza si o mana de masline, asezonata cu o lingura doua de ulei de masline, impreuna cu o felie de paine prajita poate constitui o masa rapida de pranz. In acest fel ne mentinem silueta si sanatatea. Sa ne invatam sa mancam mai sanatos nu inseamna sa mancam fara gust, ba chiar din-mpotriva as putea spune. Sa ne invatam sa savuram gusturile din farfurie si nu sa galopam printre multiple feluri spre sfarsitul mesei.

Nu uitati, sanatatea noastra depinde in mare masura de noi si de noi depinde si sanatatea parintilor si bunicilor nostri!

Despre uleiuri in general

10 octombrie 2010

Ulei aromat cu piper verde



De cate ori nu ai fost tentata sa cumperi din supermarket acele uleiuri in sticle frumoase, cam 200-250ml, cu tot felul de chestii in el, cum ar fi ardei iuti, busuioc, usturoi.......

Dar asta poti face foarte bine si acasa, cu pretul unui singur litru de ulei extravirgin de masline si ceva maruntis pentru mirodeniile pe care le vrei tu!

Iar sticlele, poti gasi tot felul de sticle si sticlute, decorative prin ele insele!





Dificultate-simplu
Timp-5min
Cost-ieftin, cam la 1/3 din pretul unei sticle asemanatoare cumparate la supermarket


Ingrediente

1 lingura de boabe de piper verde, preferatele mele, dar puteti pune piper negru sau rosu sau amestec
250 ml ulei extravirgin de masline
O sticla de 250ml, dar poate avea si 100ml sau 150ml, depinde numai de sticla pe care tu ai gasit-o si ti-a placut, si atunci ajustezi cantitatea de ulei

Mod de preparare

Pui boabele de piper in sticla aleasa de tine si adaugi uleiul extravirgin de masline. Lasi la loc intunecos si rece pentru 30-40 de zile ca uleiul sa se poata aromatiza si gata, uleiul tau aromat e bun de folosit! Nu e complicat, nu?

Tips

Este perfect pentru salate, bruschete, pentru a aromatiza sosuri sau carne pentru gratar.

Despre uleiuri in general

Uleiurile vegetale si sanatatea

Patologia cardiovasculara inseamna toate acele boli care tin intr-un fel sau altul vasele de sange sau inima si printre cele mai intalnite sunt: cardiopatia ischemica, angina pectorala si infarctul miocardic, maladiile cerebrovasculare cum are fi ischemiile. Arteritele obliterante reprezinta una din cauzele majore de mortalitate mai ales pentru cei care sunt fumatori.

Sunt cunoscuti mai multi factori de risc printre care cei mai importanti sunt: hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul, excesul de greutate corporala sau obezitatea, valoarea colesterolului total din sange.

Colesterolul, este o componenta foarte importanta a celulei umane si este intalnita in mod obisnuit in organismul uman. Colesterolul intra in alcatuirea membranelor celulare si este un precursor in sinteza unor hormoni.

In ultimii ani, Comunitatea Europeana a facut mai multe studii care au corelat dieta mediteraneana cu preventia bolilor cardiovasculare. Deoarece este mult mai usor sa adoptam cateva modificari in dieta noastra zilnica si sa prevenim astfel aparitia unei patologii cardiovasculare, va propun sa vedem de ce o picatura de ulei iti poate salva viata ta si mai ales a parintilor si bunicilor tai.

Polifenolii din uleiul de masline sunt molecule care au proprietati antioxidante, antitrombotice, antiinflamatoare si care moduleaza eliberarea de substante vasodilatatoare.

Un studiu european despre actiunea polifenolilor asupra valorii colesterolului, facut in 5 tari, a aratat ca uleiurile bogate in polifenoli au o actiune mai puternica asupra colesterolului din sange si acesta este cazul uleiului de masline extravirgin.

Un alt studiu, a aratat ca utilizarea uleiului de masline extravirgin in dieta persoanelor care au avut accidente vasculare a aratat ca cei care au folosit uleiul de masline de calitate, adica cel extravirgin, nu au mai avut alte accidente.

Ghidul European in preventia bolilor cardiace se poate rezuma in doua fraze: este foarte important renuntarea la grasimile animale in favoarea celor vegetale, bogate in antioxidanti.
Uleiul de masline extravirgin folosit in dieta zilnica impreuna cu renuntarea la fumat, practicarea exercitiului fizic, monitorizarea valorilor colesterolului, a glicemiei si a greutatii corporale ne asigura o sanatate un timp indelungat si un risc scazut de maladii cardiovasculare.

Uleiul de masline in alimentatie

Generalitati despre uleiuri

09 octombrie 2010

Fursecuri aromate cu stafide


Cred ca de multe ori mancarea ne-a impresionat cel mai tare in copilarie. Eu continui sa imi reinterpretez mancaruri favorite din copilarie. Imi aduc aminte ca in clasa a treia cand am fost in prima mea tabara, la Herculane, am avut asigurat succesul meu in relatiile cu alti copii de o punga de 1 leu plina ochi cu fursecuri cu stafide facute de mama. Pot sa va asigur ca in acea punga era mult mai multa magie decat inelul Arabelei deoarce mi-a asigurat prietenia tuturor si mi-a deschis toate usile!

Am reinterpretat putin reteta clasica adaugand o cana mare de fulgi de cocos uscati si coaja proaspat rasa de la o lamaie.

Dificultate-simplu
Timp-60min
Cost-ieftin

Ingrediente

  • 5oua intregi
  • 200g unt
  • 200g zahar
  • O cana de fulgi de cocos
  • 1 praf de copt
  • 1 plic de vanilie de Burbon
  • 150g stafide
  • 500g faina
  • Coaja rasa de la o lamaie


Mod de preparare

Intr-un castron de mixer se pune untul, ouale, zaharul, fulgii de cocos, coaja de lamaie, praful de copt, vanilia. Se amesteca toate si se adauga faina treptat. La final se adauga stafidele. Se lasa 15 min la frigider.

Se pun cu ajutorul unei lingurite in tava pe hartie de copt si se coc la foc mediu pentru 10min.

Se lasa sa se raceasca si se pastreaza in cutii de plastic sau de tabla.

Tips

Fie ca sunt pentru o gustare, fie ca le imprietenesti cu cafeaua de dimineata sunt aromate, fragede si bune.

08 octombrie 2010

Cosulete cu legume



Cosuletele cu legume sunt o varianta a unui pachetel de legume in aluat. Poti folosi legumele pe care le ai deja in frigider. V-am spus ca imi place sa ma uit sa vad ce am prin frigider si apoi sa improvizez ceva gustos si rapid! Asa ca foloseste la maximum ceea ce ai uitat prin frigider: un morcov, un ardei gras galben sau capia, un dovlecel, o “ramasita” de bacon, depinde doar de ce ai prin frigider. Ciupercile sunt foarte bune pentru reteta asta, asa ca nu le evitati!

Eu am folosit ardei gras si dovlecel. Este simplu de facut si ai pentru cateva zile o gustare sanatoasa pe care o poti lua la pachet ca sa nu mai apelezi la eterna merdenea!

Dificultate-simplu
Timp-15min, plus timpul de crescut si de cuptor
Cost-ieftin


Ingrediente

1.Umplutura
3 ardei grasi taiati cubulete
1 dovlecel taiat cubulete
200 g cas, sau cascaval, simplu sau afumat
Cimbrisor verde, cateva fire sau cimbru verde, dupa preferinta
Sare de mare
Piper proaspat macinat
2 linguri de maslin extravirgin
Cascaval Gouda sau Cedar pentru toping

2.Aluat simplu
250ml apa
1 pliculet drojdie uscata
2 linguri zahar
1 lingurita sare de mare
50 ml ulei
700g faina
1 ou


Mod de preparare

Aluatul se prepara primul:
Drojdia, sarea, zaharul si apa se amesteca pana la omogenizare. Se adauga uleiul si oul. Se amesteca si se adauga faina. Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, la un loc cald. Se intinde o foaie de jumatate de cm, de forma dreptunghiulara.




Legumele

Se prepara legumele in timp ce asteptam sa creasca aluatul. Se curata si se taie legumele in cubulete si se trag la tigaie in ulei de masline extravirgin. Se adauga sare, piper si cimbrisor. Se lasa la racit.



Asamblarea

Se pune topingul de legume, se rade casul sau cascavalul si se ruleaza ca o clatita, ca o rulada. Se taie felii groase de 3 cm si se pun in tava, ca niste mici cilindri, se dau la cuptor pentru 30min, si cand sunt aproape facute se aseaza felia de gouda sau chedar ca sa le acopere. Se mai tin 4 min si se scot. Se lasa sa se raceasca si se pastreaza acoperite in frigider.





Tips

Sunt foarte bune calde. La un picnic sunt un adevarat succes. Poate fi painea pentru un gratar in aer liber!

07 octombrie 2010

Despre uleiuri in general


In alimentatia noastra, in ultimii ani au intrat multiple feluri de ulei. De multe ori , deoarece pretul unui litru de ulei de masline depaseste de 3-4-5 ori costul unui ulei de seminte de floarea soarelui si nu il cumparam.
 Alte ori, un ulei de seminte de struguri sau de orez ne face sa ne intrebam la ce este bun si cu ce difera el de uleiul obisnuit de floarea soarelui.
In randurile de mai jos intentionez sa expun cateva generalitati despre uleiuri si mai ales despre aportul lor la sanatatea noastra.

Uleiul de masline, extravirgin

Uleiul extravirgin de masline, component principal, specific dietei mediteraneene, pentru gatit sau in salate, este unul dintre cele mai vechi feluri de ulei consumate de om. Tucidide, faimosul istoric grec din secolul V inainte de Cristos spunea ca popoarele din zona mediteraneana au inceput sa iasa din etapa barbara atunci cand au inceput sa cultive maslinii si sa creasca vite.

Este un condiment folosit in dieta mediteraneana, fie crud, fie pentru gatit, deoarece punctul sau de fum este la 210 grade celsius, ceea ce il face foarte indicat pentru prajeli.

Ca si fapt divers trebuie mentionat ca un maslin da rod dupa varsta de 70 de ani, astfel incat, persoana care sadeste maslinul este foarte probabil sa nu traiasca sa ii si culeaga roadele. Maslinul este considerat ca fiind pomul vietii in toata regiunea mediteraneana si este sadit si in mod simbolic la nasterea unui copil.

Compozitia chimica a uleiului extravirgin de masline il face foarte special: este bogat in grasimi nesaturate, mononesaturate mai precis si acid oleic, acidul responsabil de mentinerea unui nivel normal al colesterolului.

Acidul oleic reduce nivelul de colesterol, de fapt al fractiunii sale LDL, responsabila de aparitia aterosclerozei si mai exact de formarea placilor de aterom de la nivelul vaselor sanguine fara a modifica nivelul de HDL din singe, acesta din urma fiind denumit si “colesterolul bun”.

O dieta bogata in grasimi animale, trebuie spus ca numai grasimile de origine animala au colesterol, duce in timp la aparitia aterosclerozei de care vorbeam mai sus si astfel la grave probleme cardiocirculatorii, de la binecunoscuta hipertensiune arteriala pana la infarctul miocardic acut si accidentele vasculare cerebrale si nu in ultimul rand la demente cum este Boala Alzheimer.Dar despre asta o sa va vorbesc mai pe larg in urmatoarele noastre incursiuni in minunata si benefica lume a uleiurilor.


Uleiul de sansa, de turte de masline

Este uleiul obtinut din pasta de masline ramasa in urma extragerii uleiului extravirgin, care se mai preseaza si se mai centrifugheaza, dupa care se supune rafinarii. Pentru a fi comercializat se amesteca cu ulei extravirgin de masline in diferite procente. Compozitia chimica este asemanatoare cu cea a uleiului extravirgin de masline, cu un procent mai mare de acid linoleic.
Gustul sau este mai putin pregnant ca al uleiului extravirgin de masline.

Uleiul de orez

Este extras din pelicula ce inveleste bobul de orez, bogat in acid miristic, acid palmitic, stearic si oleic. Este bogat in fosfolipide, vitamina E si steroli vegetali care au rolul de a reduce nivelul plasmatic al colesterolului. Are o actiune antioxidanta, antiinflamatorie, hipocolesteremianta si hipoglicemianta ceea ce il face un aliat de nadejde in combaterea bolilor cardiovasculare.
Are si el un punct de fum ridicat, ceea ce il face adaptat prajelilor.
Este un ulei foarte apreciat in industria cosmetica deoarece este antiinflamator si
protejeaza bine de rasele UV. Are actiune hidratatanta asupra pielii. Este folosit pentru tratamentul preventiv al imbatranirii pielii datorita tocofenolilor abundenti in compozitia chimica a uleiului de orez

Urmeaza
2.Uleiurile vegetale si sanatatea
3.Uleiul de masline si alimentatia

06 octombrie 2010

Mille feuille de toamna cu prune si brie

Aveam in frigider niste foi de placinta de ceva timp si nu facusem nimic cu ele si pentru ca aveam niste musafiri care urmau sa vina in aproximativ 2 ore m-am apucat sa fac ceva deosebit. As fi vrut ceva dulce dar una din persoanele care urmau sa vina in vizita avea probleme cu glicemia asa ca am fost nevoita sa fac ceva fara adaos de zahar.




A rezultat un amestec de foi crocante, prune dulci-acrisoare si branza brie usor topita in cuptor. Toata aceasta nebunie am stropit-o cu miere subtiata cu o lingura de apa calda si aromata cu nucsoara pudra.

Dificultate-medie
Timp-45min
Cost-mediu

Ingrediente

  • 700g prune
  • 100-150g de branza brie
  • Un pachet de foi de placinta
  • 100g unt topit la microunde
  • 3-4 linguri de miere subtiata cu apa calda, cam o lingura si un praf de nucsoara






Mod de preparare






Se taie foile de placinta cu o foarfeca in patrate, se ung cu unt topit si se fac mici turnulele in straturi cu 2 foi de placinta-o jumatate de pruna-2 foi de placinta-o felie de branza brie-2 foi de placinta-cealalta jumatate de pruna-si se termina cu 2 foi de placinta.


Daca ti se pare dificil, tai foile in dreptunghiuri mari, cu latura de 10-12 cm si cealalta de 30cm si se ruleaza ca si clatitele. Arata mai bine in prima varianta, dar in a doua varianta sunt mai rapide si mai usor de mancat, asa ca in functie de timp si manualitate iti alegi singura modalitatea de impachetare.

Se pun pe hartie de copt la cuptor, se tin maxim 10min la cuptor la foc mediu. Inainte de a fi date la masa se stropesc cu miere lichefiata cu ajutorul unei linguri de apa calda cu un praf de nucsoara.

Tips

Arata spectaculos si au un gust demential de bun si se pot servi in loc de aperitiv sau ca desert.
 

Vita uitata la cuptor






Asa as putea sa denumesc acest fel de mancare. Pentru ca afara s-a facut frig felul nostru de a manca se va modifica. Intotdeauna mi-a placut sa gatesc la cuptor deoarece inseamna efort minim cu efect maxim. De data asta am avut un rasol de vita pe care l-am vrut in sos de rosii dens si aromat. Carnea de vita trebuie gatita astfel incat sa nu devina o talpa de pantof, iar aceasta vita in sos de rosii a fost suculenta, frageda si aromata.


Dificultate-simplu
Timp-4h-4,30h, da 4 ore, nu glumesc
Cost-medium


Ingrediente

  • 1000g de rasol de vita, spalata si taiata bucati
  • 2 cutii de rosii in bulion, de 400g, cuburi
  • O ramurica de cimbru
  • 4 foi de dafin
  • Cateva frunze de busuioc
  • Sare de mare
  • Piper proaspat macinat
  • Am folosit un vas de lut cu peretii grosi, dar merge si o cratita normala



Mod de preparare

In vasul care urmeaza sa meaga la cuptor, recomand cu caldura un vas de lut cu capac, puneti carnea, rosiile cubulete si sosul, o ramurica de cimbru, 3 foi de dafin, nu pune sarea de acum, ca lichidul se va reduce si te trezesti ca ai facut-o potroaca, si un pahar cu apa. Se copera si se da la foc mediu la cuptor. Acum, trebuie sa va spun ca acest fel il puneti la cuptor pe la 10 dimineata daca intentionati sa mancati pe la un 14-14,30. in schimb este foarte simplu de facut, pentru ca o mai verifici la un interval de o ora si adaugi la sfarsit sare, piper proaspat macinat si frunzele de busuioc rupte cu mana, deci iti vezi linistita de treaba ta pana cand o scoti de la cuptor. Pe o vreme ca asta rece si ploiasa este o mancare perfecta pentru weekend, unde mai pui ca iti face si cald in casa!


Tips

Eu am mancat-o in prima zi cu piure de cartofi si salata de ardei copt iar a doua zi cu paste fierte, amestecate cu putin unt si putintel ulei de masline si parmezan.

05 octombrie 2010

Macaroane cu brie si bacon


Atunci cand ma intorc acasa de obicei as manca ceva cald, bun si rapid. Intr-o zi, tot ce aveam in frigider a fost un rest de smantana dulce, un rest de brie si ceva bacon, asa ca am apelat la favoritele mele paste si am facut niste paste delicioase, calde si satioase.

Dificultate-usor
Timp-15min
Cost-mediu


Ingrediente
Pentru 2 pers
100ml smantana dulce 30%grasime
100g branza brie
150-200g bacon, speck sau altceva gen de kaizer
200-250g de paste,eu am folosit macaroane
Sare de mare
Piper proaspat macinat
2 linguri de ulei extravirgin de masline




Mod de preparare




Se pune apa la fiert. Se adauga sare atunci cand fierbe. Adaugi pastele si le fierbi al dente.


In alta cratita in cele 2 linguri de ulei de masline rumenesti putin baconul, adaugi smantana dulce si branza brie taiata in bucatele. Adaugi un polonic din apa in care aproape au fiert pastele si aduci la fierbere. Adaugi piper proaspat macinat si pastele fierbinti, scurse bine de tot. Mai fierbi 1 min pe foc mediu pastele cu sosul. Se servesc fierbinti, eventual cu un fir de ulei extravirgin si presarate cu parmesan.









Tips




Sunt atat de bune, fierbinti, alaturi de un pahar de vin rece.





04 octombrie 2010

Saleuri






Ei bine nu am mai mancat saleuri facute in casa de cand s-a maritat o foarte buna prietena de a mea, adica de acum 6 ani. Si sa va spun cinstit, la fiecare aniversare a casatoriei ei as manca niste saleuri de alea bune, facute in casa. Ati sesizat ca saleurile facute in casa sunt grele spre diferenta de cele de cumparat care sunt foarte usoare? Nu stiu de ce, dar stiu ca sunt usor de facut si absolut delicioase!

Dificultate-usor
Timp-1h
Cost-mediu, dar sub cel din cofetarie

Ingrediente

2 pachete unt
Un cubulet de drojdie
2 linguri zahar
2 oua intregi
O lingurita de sare de mare grunjoasa
200ml lapte
4 linguri de parmesan ras
Faina cat cuprinde, in jur de 700-800g

Un ou batut pentru uns foaia
Mac, chimen, 2 linguri de parmezan

Metoda de preparare

Intr-un castron incapator se pune untul, drojdia, zaharul, sarea, oualele, laptele, parmesanul si se amesteca toate cu un mixer. Se adauga faina cat cuprinde pana devine de consistenta unui aluat. Se imparte aluatul in mai multe parti de dimensiunea unei mingi de tenis.

Se face foaie, groasa de 3-4mm, se da cu ou, se presara cu mac, chimen, parmesan sau orice altceva ai la indemana, se taie si se coc pe hartie de copt.

Stau cam 10min la cuptor la foc mediu.

Din aceasta compozitie iese cam cat pentru o armata mai mica, asa ca in mod sigur va ajunge toata saptamana.



Tips



Le poti consuma ca atare , in loc de o gustare sau sa le combinati cu o crema de branza in loc de antipasti.









               Varianta 2- Saleurile Lenese





Aseara am pregatit un aluat de saleuri, dupa care mi-a fost lene sa le fac, asa ca am pus o folie alimentara peste castronul uriesesc si l-am inghesuit in frigider pana maine, cand voi fi, speram eu, intr-o dispozitie mai vioaie.



Astazi, mi-am suflecat manecile, exact, asta este doar o figura de stil, ca de fapt eu stau in tricou, si m-am apucat de copt saleuri. Dupa prima tava am sesizat ca sunt diferite: sunt mai subtiri si mult mai fragede!

Asa ca mi se pare o buna varietate de lucru pentru niste saleuri subtiri-subtiri si fragile ca ideile bune din ziua de azi!